Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Winterkamperen in het noorden: 5x de mooiste adressen

Bijzonder overnachten in winterse sferen.

Tekst: redactie Noorderland | Foto: Winterwoods/Evy van Nispen

Heb je er al eens aan gedacht om deze winter de kampeerplaats op te zoeken? Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar er zijn steeds meer mensen die zweren bij winterkamperen. Ook in het Noorderland is dit op veel locaties mogelijk. We delen vijf mooie adresjes met je.

De Waps

Midden in de natuur kamperen: het kan bij Camping de Waps in Friesland. Het bevindt zich aan de rand van het dorpje Oudemirdum in de streek Gaasterland. Door het omringende Fonteinbos geniet je van een prachtige en rustige omgeving. Je stapt vanuit je ruime kampeerplek zo de natuur in.

In het bos is het niet ondenkbaar om bijvoorbeeld een specht tegen te komen, terwijl er rond de camping regelmatig reeën te zien zijn. Op korte afstand bevinden zich het water van het IJsselmeer en het prachtige natuurgebied De Wyldemerk. De omgeving leent zich uitstekend voor mooie fiets- en wandeltochten.

Boerhaarshoeve

Om in winterse sferen te kamperen, hoef je bij de Boerhaarshoeve in Drenthe niet eens je eigen tent mee te nemen. In de "outdoor cabins" die op dit kleinschalige kampeerterrein staan, is het juist óók in de winter goed toeven.

De houten huisjes zijn gemaakt van duurzame materialen en zijn basic maar sfeervol en volledig uitgerust. Met kachels en warme wollen dekens is het binnen extra behaaglijk. De warme douche en wc bevinden zich in een verwarmd sanitairgebouw.

De Boerhaarshoeve is gelegen bij het Drentse Grolloo, waar in de buurt tal van mooie wandelroutes en fietsnetwerken te vinden zijn. Overweeg ook zeker om het sfeervolle Orvelte te bezoeken en een kijkje te nemen bij de schaapskooi in Balloo.

Bij de Boerhaarshoeve overnacht je in sfeervolle "Outdoor Cabins". Foto: Boerhaarshoeve

Maarlandhoeve

Zoek je ultieme rust en ruimte? Camping de Maarlandhoeve in Het Hogeland van Groningen is de perfecte locatie als je 'je hoofd leeg wilt maken', zoals een gast het ooit treffend verwoordde. Aan de rand van de historische plaats Uithuizen bevindt zich deze kampeerlocatie met een opvallend rijksmonument: de statige woonboerderij stamt uit 1839.

Op de landelijke camping ervaar je de rust en weidsheid van het Groninger landschap. In de omgeving is er van alles te doen en te ontdekken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de eeuwenoude Menkemaborg, waar onlangs het mogelijk oudste Nederlandse recept voor poffertjes werd gevonden. Of struin de typisch Groningse dorpjes en prachtige kerkjes in de omgeving af.

Winterwoods

Dit is wel heel bijzonder: bij Winterwoods overnacht je in een traditionele Mongoolse yurt, midden in het bos bij het Drentse Elp. Overdag kun je meedoen met afwisselende workshops als yoga, brood bakken of houthakken. Na een lange wandeling door het bos kun je lekker ontspannen in de Finse sauna. En 's avonds geniet je van een drankje bij het warme kampvuur.

Winterwoods is een pop-up camping, wat betekent dat het kampeerterrein tegen het einde van het seizoen weer wordt afgebroken. Vergeet niet op tijd te reserveren, want de plekken zijn gewild. Tip: je kunt ook alvast vooruit boeken voor de volgende winter.

Bij Winterwoods slaap je in een yurt, midden in het bos. Foto: Winterwoods/Evy van Nispen

De Bronzen Eik

In het eeuwenoude esdorp Sellingen kun je kamperen bij De Bronzen Eik in het oosten van Groningen. Hier kun je tevens terecht voor een lekker ontbijt bij de gezellige gasterij. Ook kun je het hele jaar door bij De Bronzen Eik terecht voor "Footgolf": een combinatie van voetbal en golf, waarbij je met je voeten een bal in een hole moet zien te spelen.

Verder vind je in de buurt het Theater van de Natuur, een kunstwerk van Adriaan Nette. Via 15 treden beklim je een heuvel, waarbij je onderweg de woorden van 15 dichters tegenkomt. Vanaf de top van deze hooggelegen locatie kun je prachtig uitkijken over het omringende landschap.