Tekst: Jolanda de Kruyf | Fotografie: Max de Krijger
Achter het smeedijzeren sierhek van buitenplaats en hotel-restaurant De Havixhorst omarmt de magie van het jaargetijde haar gasten, in een decor dat zo uit een sprookje lijkt te zijn geslopen. Noorderland nam een kijkje bij deze eeuwenoude havezate waar heden en verleden prachtig samenkomen.
Alles ademt “welkom” op deze monumentale grond in het Reestdal, Zuidwest-Drenthe. De rode loper nodigt uit tot in het hart van de historische havezate. ‘Een van onze parels’, jubelen ze bij Het Drentse Landschap, eigenaar van dit bijzondere rijksmonument. En ook de uitbaters van het hotel-restaurant – Chris Wijland en zijn verloofde Fleur Holterman – hebben zich voor de gelegenheid graag opgedoft.
Ze mogen hier aan de Schiphorsterweg, even buiten de Wijk, dan nuchter van aard en wars van het protserige zijn, zo rond de decembermaand worden gretig alle registers opengetrokken. Dan mag het allemaal wel een tikje over the top. Het statige, omgrachte ensemble van de havezate met haar bouwhuizen en tuinen lijkt dan ook gemáákt voor de overdaad van dit seizoen. Grote glanzende kerstballen, kransen van geurend naaldgroen, stoffen strikken en guirlandes die de ruimtes omlijsten. Kom maar op met die feestdagen.
Zomerhuis in barokstijl
Feitelijk was dit ooit “maar gewoon” het moderne zomerverblijf van Jan Arent Godert baron de Vos van Steenwijk en zijn vrouw Geertruid Agnes barones van Isselmuden. Om dit te realiseren moest de oorspronkelijke, middeleeuwse ridderhofstede wijken. De oude Havixhorst ging rigoureus tegen de vlakte en het echtpaar liet dit huis in 1753 bouwen. De adellijke bewoners drukten meteen hun stempel in de voorgevel: twee wapenschilden vormen een kleurrijk tableau op het huidige, 18de-eeuwse huis in barokstijl.
Het geslacht De Vos van Steenwijk bewoonde de (nieuwe én oude) Havixhorst overigens bijna 300 jaar lang, van 1658 tot 1939. En zelfs al vér voor hun tijd dook dit pand op in de geschiedenis. De eerste keer dat melding werd gemaakt van De Havixhorst was in een brief uit 1371; daarin stond dat Reynold van den Clooster van het goed Havehorst van een van zijn pachters jaarlijks een emmer boter als pacht moest ontvangen. Sinds 1618 is het huis officieel erkend als havezate en het bezit ervan gaf de eigenaren in die dagen automatisch toegang tot de Ridderschap in de Staten van de Landschap Drenthe.
Verder lezen over De Havixhorst?
Het volledige verhaal over De Havixhorst verscheen in Noorderland 2023-8. Deze editie is nu te koop via onze webshop en ligt nog tot 9 januari 2024 in de winkels. In deze nieuwe editie lees je onder andere over de midwinterhoornblazers uit Groningen, de cranberryoogst op Terschelling en het bijzondere museum Møhlmann in Appingedam. Haal dit nieuwe nummer snel in huis!