Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Cabiner: slaap onder de sterren bij het Lauwersmeer

Slaap op een van de mooiste (en donkerste!) plekken van Nederland.

Tekst: Eva Nijman | Fotografie: Cabiner

Geen stopcontacten, geen wifi en geen stromend water. Maar wat je ervoor terugkrijgt? Tijd en aandacht voor de dingen die écht belangrijk zijn. In Nationaal Park Lauwersmeer kun je die ervaring nu aangaan in een zogeheten Cabiner, een bijzondere natuurhut onder een adembenemende sterrenhemel. 

Cabiner bij het Lauwersmeer

Toen Sander Ejlenberg en zijn vrienden aan het hiken waren in Noorwegen, kwamen ze in the middle of nowhere een hutje tegen: ‘Daar hebben we overnacht en is het idee voor Cabiner ontstaan. We hadden alleen de essentie: een kachel en een dak boven ons hoofd, maar wél het comfort daarvan. Dat zette ons aan het denken. Hoe gaaf zou het zijn om dat ook dichter bij huis te hebben, om dat gevoel binnen twee uur van je woonplaats te kunnen ervaren?’ 

Inmiddels kun je in Nederland op meerdere plekken de avonturier uithangen in en om een Cabinerhut. Maar wat de onlangs geopende accommodatie bij Lauwersmeer zo bijzonder maakt, is dat hij als enige hut midden in een nationaal park en tevens Dark Sky Park staat, een plek waar het nog écht donker wordt.

‘We staan met onze hutten vaak in hele mooie natuurgebieden, maar de bonus hier is dat dit een van de beste gebieden is in Nederland om sterren te kijken. Vaak als je een nationaal park bezoekt, ben je voor zonsondergang het gebied weer uit. Nu kun je, omringd door de natuur en duisternis, gewoon vanuit je cabin omhoogkijken.’  

Off-grid

Waar je normaal bepakt en bezakt neerstrijkt in een huisje en alles met één druk op de knop werkt, is er in een Cabinerhut wel wat werk aan de winkel. Je hebt de essentie: een goed bed, een douche, een wc en een keuken, alleen moet je er wat voor doen om alles aan de praat te krijgen.

Maar dat is nu juist de ervaring, legt Sander uit. ‘We krijgen energie van de zon via zonnepanelen en vangen regenwater op dat gefilterd wordt voor gebruik. Je moet wel zelf je water pompen en de kachel stoken, om het water vervolgens te verwarmen. Op die manier word je je ook wat bewuster: waar de dingen thuis vanzelfsprekend zijn, doe je hier extra moeite om dat comfort voor jezelf te creëren.’

Het begint al op het moment dat je je spullen inpakt voor vertrek: het huisje is alleen te voet of met de fiets bereikbaar, dus je moet bewust kiezen wat je wel en niet meeneemt. Misschien even lastig, maar met als resultaat dat je tijdens je wandeling of fietstocht naar de hut gelijk al kennismaakt met de pracht en praal van Nationaal Park Lauwersmeer. 

Te voet, te fiets, of in de kano

Zodra je uit je Cabiner stapt, sta je midden in de natuur van het Lauwersmeer. Met de achtergrondmuziek van knisperende bladeren onder je voeten en het zachte gezang van de wind wandel je hier door uitgestrekte natuurlandschappen. Dat hoeft zich (juist) niet te beperken tot de middaguren, want een nachtwandeling onder een eindeloze deken van lichtpuntjes is hier juist extra bijzonder.

Fietsend is een rondje Lauwersmeer ook goed te doen. Snak je naar net wat meer avontuur, dan kun je zelfs vanuit je hut een kano pakken om je tijdelijke woonplek te verkennen en onderweg vogels te spotten. Een plek voor echte natuurliefhebbers dus!