Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Noorderland tipt: dit zijn de leukste kerstmarkten in Noord-Nederland

Alvast voor in de agenda!

Cityscape of Groningen at night, view of historical ships, canal and tower of the Aa-kerk church

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Adobe Stock 

Alvast in kerstsferen komen? Binnenkort worden er weer allerlei kerstmarkten in Noord-Nederland georganiseerd. We zetten de leukste markten alvast voor je op een rij. 

Vesting Bourtange

2, 3, 9, 10, 16 en 17 december in Bourtange. In de decembermaand verandert Vesting Bourtange is een magische plek, volledig in kerstsfeer. Verspreid over de vesting vind je ruim 100 kramen met een uiteenlopend assortiment. Verder vind op het Marktplein rond de grote kerstboom veel gezelligheid plaats.

Jul Stuga

3, 9 en 10 december in Loppersum. Meerdere dagen in december organiseert de creatieve (web)winkel Blomsterstuga Jul Stuga, een gezellige fair in Scandinavische kerstsferen. Er worden Zweedse kerstartikelen verkocht – of maak ze zelf tijdens een van de vele workshops die op de fair gegeven worden – en geniet in het Zweedse kerstcafé van een glaasje warme glögg.

Overdekte kerstmarkt

8 en 9 december in Loppersum. Warm én droog kerstinkopen doen? Kom naar het Groningse dorp Loppersum. Daar strijkt begin december de grootste overdekte kerstmarkt van Noord-Nederland neer. In de Boshal verzamelen tientallen standhouders zich met handgemaakte (hobby)producten, woonaccessoires en natuurlijk: kerstdecoratie.

Traditionele kerstmarkt

8 t/m 10 december in Wezup. In het schilderachtige dorpje Wezup wordt de traditionele kerstmarkt georganiseerd. Zo’n 50 kraampjes staan klaar met (kerst)decoratie en lokale versnaperingen; van Drentse kniepertjes tot bruine bonen met spek. ’s Avonds verlichten honderden waxinelichtjes de markt, en alle klinkerstraatjes en rietgedekte boerderijen eromheen. 

Zoutsloter Kerstmarkt

9 december in Harlingen. Het is een traditie die niet meer uit Harlingen weg te denken is: de jaarlijkse kerstmarkt aan de Zoutsloot. Ruim 200 kraampjes sieren tijdens de Zoutsloter Kerstmarkt de kades van deze nostalgische gracht. Geniet daar van apfelstrudel en glühwein en bewonder de vele kerststalletjes die gevuld zijn met snuisterijen en (handgemaakte) decoraties.

Victorian Christmas Fayre

9 en 10 december in Zeijen. Bij de Oranjerie in Zeijen is het bij een bezoek aan de Victorian Christmas Fayre of je zo een 19de-eeuws Engels stadje binnenwandelt. Duizenden kerstlichtjes, kerstbomen, brandende vuurkorven en geuren van winterse kruiden komen je tegemoet, terwijl je luistert naar koren die kerstliederen ten gehore brengen. Op de markt presenteren zo’n 50 standhouders zich met kerstdecoraties, delicatessen, sieraden en nog veel meer.

Zweedse kerstmarkt

9 en 10 december in Groningen. Begin december vindt op het terrein van de voormalige Suikerfabriek de Zweedse Kerstmarkt plaats, een gezellig winterevenement waarbij veel aandacht is voor kerstgewoontes en -tradities uit het Hoge Noorden. Kijk je ogen uit bij originele (en lokale!) kerstcadeaus voor onder de boom, smul van Zweedse kaneelbroodjes en luister naar traditionele kerstkoren en andere livemuziek.

Kerst in Orvelte

9, 10, 16 en 17 december in Orvelte. Sluit de ogen en stel je dit alvast voor: duizenden lichtjes, overdadige kerstversiering, typische christmas carols en de heerlijke geur van dennengroen, en dat alles in het decor van het Drentse oerdorp Orvelte. Twee weekenden in december wordt hier een hartverwarmende kerstmarkt georganiseerd.

Dickens in Daam

13 t/m 16 december in Appingedam: Ruim 70 acteurs, muzikanten en figuranten nemen de binnenstad van Appingedam over tijdens Dickens in Daam, een sfeervol straattheaterfestival. Meerdere avonden in december wordt in de Solwerderstraat A Christmas Carol, met Scrooge in de hoofdrol, nagespeeld. Met mooie kerstmuziek en acteerwerk komt het bekende verhaal van Dickens weer tot leven.

Dickens Brink Festijn

16 december in Havelte: Halverwege december vindt het Dickens Brink Festijn plaats. Meer dan 60 kramen zijn tijdens dit festijn sfeervol aangekleed en er is een speciaal plein vol activiteiten voor de kids ingericht. Daarnaast zijn er muziekoptredens en straattheater, en brengt zelfs de Holtinger Schaapskudde – met zo’n 300 schapen – een bezoekje aan de markt.

Blokhuispoort

16 en 17 december in Leeuwarden: Halverwege december verandert het plein bij de Blokhuispoort, de voormalige gevangenis van Leeuwarden, in een magische en gezellige kerstmarkt. Meer dan 50 standhouders zijn op de markt aanwezig met een kleinschalig aanbod van bijzondere en vaak handgemaakte items. Daarnaast is er een gezellig “foodplein” vol winterhapjes, zoals warme wafels en glühwein, en is er livemuziek.