Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Op en top genieten: dit zijn de 3 beste restaurants van het noorden

Dat maakt restaurantgids Lekker500 bekend.

Tekst: Lekker500 | Fotografie: eigen beeld via Lekker500

De nieuwste editie van Lekker500, dé restaurantgids van Nederland waar horecaliefhebbers ieder jaar reikhalzend naar uitkijken, is vanaf nu te koop. In deze 2024-editie worden de 500 beste restaurants van ons land beschreven. Noorderland mag alvast een tipje van de sluier delen en zet de beste restaurants in Noord-Nederland op een rij. Ideaal dus als je een keer flink wil uitpakken: hier moet je zijn! 

Noor, Groningen

Het gastronomische niveau ligt onverminderd hoog bij sterrenrestaurant Noor, gerund door het ambitieuze koppel Jeroen en Marleen Brouwer. Hun bijzondere locatie, gevestigd in de voormalige Theresiakapel, wordt druk bezocht door gasten die hun fine dining-kookstijl op waarde weten te schatten. Het restaurant is heel sfeervol door de prachtig gebrandschilderde raampartijen en de luxe, maar warme inrichting. De ideale plek dus om een bijzondere, culinaire avond te beleven. Noor staat dit jaar op plek 38 in de Lekker500-ranking. 

Hartverwarmend recept: romige paddenstoelensoep met truffel

Beste restaurants Noord-Nederland

De Heeren van Harinxma, Beetsterzwaag

Denk eraan als je bij De Heeren van Harinxma op bezoek gaat: korte broeken, slippers, petten of hoeden zijn niet toegestaan. Gek is dat niet, want voor dit chique restaurant, gelegen op Landgoed Lauswolt, trek je met veel plezier je beste outfit aan. Chef Arjan Bisschop kookt hier een weloverwogen keuken met ingrediënten uit eigen moestuin en van lokale leveranciers. Daar zoeken de sommeliers graag de allermooiste wijnen bij. Het is dus goed toeven op dit schitterende landgoed. De Heeren van Harinxma bemachtigt de 40ste plek.

Beste restaurants Noord-Nederland

De Vlindertuin, Zuidlaren

Al jaren weten eigenaren Jilt en Froukje Cazemier in de top van de gastronomie mee te draaien. Dat proef je in de gerechten en voel je in de gastvrijheid. Alles klopt dus bij de Vlindertuin, gevestigd in een oude Saksische boerderij in het Drentse dorp Zuidlaren. Het menu van chef Cazemier is een menging van de klassiek-Franse keuken met heerlijke Oosterse invloeden. De Vlindertuin bemachtigt dit jaar maar liefst plek 34 in restaurantgids Lekker500. Chapeau!