Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Grote Van Gogh-tentoonstelling in 2024 te zien in Groningen

Na Assen is straks ook werk van de wereldberoemde kunstenaar in Groningen te zien.

Tekst en fotografie: Groninger Museum

Weinig mensen weten dat vroeger in het Groninger Museum een van de grootste tentoonstellingen van Vincent van Gogh te zien was. Nu keert deze weer "terug" naar de stad: volgend jaar is in het Groninger Museum de nieuwe tentoonstelling Hoe Van Gogh naar Groningen kwam te zien. Hierin staat het verhaal van eigenzinnige Groningers en ondernemende studenten centraal die vanaf 1896 moderne kunst naar het noorden brachten, onder andere belangrijke werken van Van Gogh. 

Boost voor de stad

Groningen-Stad was eind 19de eeuw een sprankelende plek, vol nieuwe gebouwen en nieuwe ideeën. Reizigers konden voor het eerst met de trein naar Groningen, de bevolking groeide, de stad breidde uit, de Stadsschouwburg werd gebouwd en het Groninger Museum voor Oudheden ontstond.

Om ook de kunstwereld flink op te schudden, organiseerden in 1896 en 1897 zes studenten van de Rijksuniversiteit Groningen acht opzienbarende tentoonstellingen in het Groninger Museum. Het bleek een sleutelmoment voor de ontwikkeling van de moderne kunst.

Sybolt Berghuis - 'Tussen beide markten'

Vernieuwende sleutelfiguren

In Hoe Van Gogh naar Groningen kwam barst het van de personages die vol lef de tijdgeest en cultuur veranderden. Zo wordt in de tentoonstelling werk getoond van allerlei vernieuwende sleutelfiguren. 

Johanna van Gogh-Bonger was zo'n kernfiguur: de 128 werken van Vincent van Gogh die destijds in Groningen werden tentoongesteld kwamen hoofdzakelijk uit haar collectie. Invloedrijke Groningse hoogleraren begonnen daarna ook kunst van Van Gogh te verzamelen. Docenten van kunstacademie Minerva zagen toen ook het belang van Van Gogh en gaven het door aan kunstenaars van de Groningse kunstenaarscollectief De Ploeg. Het bleek een essentiële impuls voor de groep.

De nieuwe tentoonstelling is vanaf zaterdag 30 november 2024 te zien in het Groninger Museum. Noteer deze datum dus alvast in de agenda!