Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Open Museum Maand: krijg gratis toegang tot musea met Noorderland

In november wordt de Open Museum Maand georganiseerd en jij kunt daar gratis bij zijn.

Tekst: redactie Noorderland, VVV Waterland van Friesland | Fotografie: ThomasVaer Fotografie 

Cultuur snuiven? Dan moet je dit najaar in Zuidwest-Friesland zijn. VVV Waterland van Friesland organiseert in deze regio de Open Museum Maand in samenwerking met 15 musea: de gehele maand november worden er leuke activiteiten georganiseerd en krijgen inwoners van Friesland én Noorderland-lezers exclusief gratis toegang tot deze 15 musea. Bekijk hier alvast een kleine selectie van de deelnemende musea en ontdek je hoe je mee kunt doen. 

Jopie Huisman Museum

Een museum gewijd aan de Friese meesterschilder Jopie Huisman, daarvoor moet je in Workum zijn. Huisman was door zijn inspirerende levensvisie en schilderijen ongekend populair. Het museum zoomt verder in op zijn werk en leven en wordt met recht een van de populairste musea van Noord-Nederland genoemd. Dit museum is ook leuk voor de kids: voor hen is er een speciale ontdekroute vol teken- en speuropdrachten.

Museum Sloten

Sloten is de kleinste van de Fries Elfsteden, maar daardoor niet minder belangrijk. Leer meer over de geschiedenis ervan in Museum Sloten, het ideale startpunt van je bezoek aan de stad. Want hoe is Sloten ontstaan? En hoe is deze stad, met al haar pittoreske straatjes en bruggen, zo mooi bewaard gebleven? 

Woudagemaal

Het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer stamt uit 1920 en is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Niet voor niets is het opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Genoeg reden voor een bezoek dus! In het bezoekerscentrum leer je meer over het waterbeheer in Friesland en de gevolgen van klimaatverandering. Daarnaast is er een nieuwe fototentoonstelling ter ere van 25 jaar Unesco Werelderfgoed te zien. 

Museum Joure

In Joure stond de allereerste fabriek van koffiegigant Douwe Egberts. Daarnaast vond je er een metaalfabriek, een authentieke drukkerij en een traditionele Friese klokkenmakerij. Het barstte er dus van de ambachten, en die komen allemaal weer tot leven in Museum Joure. In dit “maakmuseum” leer je meer over Fries vakmanschap en worden er allerlei (thema)rondleidingen gegeven. Ook erg leuk voor kinderen! 

Fries Scheepvaart Museum

Schip ahoy! Duik in het maritieme verleden van Friesland in het Fries Scheepvaart Museum. Dit veelzijdige museum vertelt over de Friese scheepvaart van de 17de tot de 21ste eeuw, maar ook over allerlei ijssporten en de historie van Sneek. Ook kinderen kunnen zich er helemaal uitleven: voor hen is er een speciaal kindermuseum ingericht vol leuke activiteiten. 

Zo kun je meedoen

Komende november ook gratis een museum in Friesland bezoeken tijdens de Open Museum Maand? Haal snel de nieuwste Noorderland-editie in huis, te koop via onze webshop en bij veel (grote) verkooppunten in heel Nederland, en knip de waardebon van de Open Museum Maand uit en vul deze in. Bij inlevering van een volledig ingevulde waardebon krijg je gratis toegang bij deelnemende musea voor jou, je vrienden of familie. In de Noorderland-editie vindt je tevens een volledig overzicht van alle deelnemende musea en extra informatie.