Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Janine Abbring: 'Ooit keer ik terug naar het noorden'

‘Vóórdat de Lelylijn er ligt, moet ik zorgen dat ik me er gesetteld heb.’

Tekst: Jolanda de Kruyf | Foto: Reyer Boxem

Een boshuisje in Drenthe. Ja, dat is wat ze zoekt. Zo’n lief, tussen ’t groen verstopt plekje als cocon om je terug te trekken. Ooit komt het ervan, dat weet Janine Abbring (47) zeker. Want hier liggen haar roots. De bekende tv-vrouw heeft de hectiek van Hilversum nodig om carrière te maken, maar voelt zich diep verbonden met het noorden. ‘Vóórdat de Lelylijn er ligt, moet ik zorgen dat ik me er gesetteld heb.’

Stipt op het afgesproken moment meldt Janine Abbring zich bij de hippe hotspot David’s op het Mediapark in Hilversum, maar eigenlijk alleen om zich te verontschuldigen dat haar schema onverwachts nogal uitloopt en ze nog niet klaar is. ‘Dat kwam ik even zeggen, want ik vind het zó vervelend om te laat te komen. Dus ik loods nu mijn afspraak naar buiten, haal mijn hond op en kom er aan; bestel maar vast een koffie verkeerd met havermelk voor me.’

Kwetsbaarheid siert

Typisch Janine. Wars van enige kapsones. De vakvrouw die maar liefst zes aaneengesloten seizoenen Zomergasten op haar naam schreef, intussen ook Wintergasten aan de tand voelt en zodoende tal van (wereld)leiders, visionairen, wetenschappers en stijliconen mocht “fileren”, is doodgewoon gebleven.

Ze voelt zich nergens te goed of te groot voor. Sterker nog, de in het noorden geboren en getogen creatieve duizendpoot maakt geen geheim van haar eigen kwetsbaarheid en juist dat siert Janine zo.

In de mediarollercoaster die Zomergasten heet liet ze zich dikwijls uitspraken ontlokken als “soms vraag ik me af: wáárom doe ik dit?” en “in het begin wilde ik tien seconden vóór de uitzending het liefst hard wegrennen”, maar ook “onzekerheid maakt me misschien juist goed in mijn vak: want dat gevoel zorgt ervoor dat ik harder mijn best doe.”

Het hondenvrouwtje

Amper tien minuten later heeft viervoeter Fika (‘dat is Zweeds voor koffiepauze met wat lekkers’) zich stoïcijns aan haar voeten genesteld, en ook het “hondenvrouwtje” zelf – een geuzennaam die Janine op Instagram bezigt - oogt relaxed. Ontzagwekkend als je haar drukke dagprogramma kent.

Zo komt ze net van de redactie gelopen, hemelsbreed maar een meter of 100, waar ze zich samen met haar team tv-makers voorbereidt op De Avondshow met Arjen Lubach. De populaire satirische nieuws- en comedyshow is sinds begin september weer vier dagen per week op tv te zien. ‘We zijn in de zomer al druk bezig met de voorbereidingen en tijdens het seizoen maak ik als eindredacteur werkdagen van ’s morgens 8 tot ’s avonds 9.’

Denk maar niet dat die arbeidsuren ten koste gaan van haar nu driejarige hondje dat “uit een opvangsituatie” komt. Daar waakt haar bazin wel voor. Fika is een “kind” van de coronacrisis. Tijdens de lockdowns wierp Janine zich op als gastgezin voor gemankeerde honden uit het buitenland. ‘Ideaal, want ik woon vlak aan de hei in Hilversum. Ze kregen bij mij een liefdevol thuis en ik leerde ze de basiscommando’s als “zit” en “blijf”.

Maar helaas moest ik wél steeds afscheid nemen als ze werden geadopteerd.’ Deze rustige kanjer (‘nee, geen ras, gewoon een huismerk’) is een blijvertje. ‘Ze reist altijd met me mee, het staat nog net niet in mijn contract, haha. Iedereen die mij boekt weet het vooraf: ik kom mét hond. Of niet.’ Ze vervolgt: ‘Ook op de redactie lopen wel vijf honden rond van mijn collega’s. Overal staan benches en drinkbakken met het logo van de Avondshow erop.’

Van Roden naar Warffum

Die liefde gaat al een leven lang mee. ‘Ik heb vroeger thuis héél lang gebedeld om een hond. Met succes!’ De in Groningen-Stad geboren Janine bewaart dierbare herinneringen aan het warme gezinsleven met haar vader, moeder en oudere zus Arina in Drenthe – ‘ik was een echt buitenkind’ –, maar kijkt met gemengde gevoelens terug op haar middelbare schooltijd.

Het gezin woonde jarenlang in Roden waar ze opgroeide in een hechte, beschermde omgeving. Toen ze 12 jaar was verhuisden de Abbrings naar Warffum, terug naar de provincie Groningen. ‘Mijn moeder wilde heel graag dichter aan de kust wonen,’ herinnert Janine zich.

Hoe mooi ook hun leefomgeving was, er brak een pittige tijd aan voor de tiener. ‘Ik kwam net uit de brugklas, geen handige leeftijd om een puber te verkassen,’ zegt ze daarover. ‘Het voelde of ik uit een compleet andere wereld werd geplukt. Het was geen fijne schooltijd.’ 

Lees meer

Verder lezen? Het volledige interview met Janine Abbring verscheen in Noorderland 2023-7. Deze editie is nu te koop via onze webshop en ligt nog tot 14 november 2023 in de winkels. In dit nummer lopen we in de voetsporen van Van Gogh door Drenthe, bezoeken we de eeuwenoude Fraeylemaborg in Slochteren en gaan we aan de slag met heerlijke herfstrecepten. Dit – en nog veel meer – lees je nu in onze nieuwste editie!