Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Eise Eisinga Planetarium in Franeker krijgt Werelderfgoedstatus

Wat een fantastisch nieuws!

Tekst: Merk Fryslân | Foto: Eise Eisinga Planetarium  

Het is feest in Franeker, want vanaf vandaag is het Eise Eisinga Planetarium een Werelderfgoed-erkenning van Unesco rijker. Van de 13 Nederlandse Unesco-werelderfgoederen zijn er nu vier in Noord-Nederland te vinden. Een prachtige prestatie dus! 

 

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium

Het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium vertelt het verhaal van een wolkammer uit Franeker die besloot een werkend planetarium in zijn woonkamer te bouwen. Het eeuwenoude model in de zogenoemde Planetariumkamer werkt nog steeds en is daarmee het oudste werkende planetarium ter wereld.

Naast de Planetariumkamer kan er ook door het oude woonhuis van de familie Eisinga gewandeld worden, is er een uitgebreide verzameling historische astronomische instrumenten te bewonderen en is er van alles te leren over sterrenkunde.

In 2020 schreef Noorderland al over het unieke Planetarium. Dit volledige verhaal lees je nu hier.

Volgens museumdirecteur Adrie Warmenhoven is het geen wonder dat het planetarium nu de Unesco-status heeft behaald: 'Het Planetarium is echt uniek. Het is het oudste nog werkende planetarium ter wereld, waar sinds 1781 bezoekers zich dagelijks verwonderen over de schoonheid van ons zonnestelsel en de sterrenhemel. Eisinga verdient deze waardering vanuit de Unesco.'

Friese saamhorigheid

De Unesco-werelderfgoedstatus verdienen is een tijdrovend proces. Bijna 20 jaar heeft het geduurd – van aanmelding tot beoordeling van het Planetarium. Met een team van experts is er hard gewerkt aan een plan om de uitzonderlijke, universele waarde van het Planetarium te beschrijven, evenals een goed toekomstplan om het erfgoed te behouden voor volgende generaties.