Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Ouderwets lekker: zo maak je zelf griesmeelpudding met rode bessen

Net zoals grootmoeder 'm altijd maakte!

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op: Myfoodblog
Vanilla pudding with strawberry sauce on wooden table

Tekst: Kookfans | Foto: Vista Photo / Adobe Stock

Met dit toetje gaan we weer even terug naar toen, want griesmeelpudding met rode-bessensaus is een echte klassieker uit de Nederlandse keuken. Tegenwoordig kun je dit dessert natuurlijk kant-en-klaar kopen in de supermarkt, maar die versie haalt het niet bij het echte werk. Met dit recept maak je de pudding heel gemakkelijk zelf. Aan de slag! 

Ingrediënten:

Voor de pudding

  • 500 ml melk
  • 55 gr griesmeel
  • 30 gr suiker

Voor de saus

  • 250 ml bessensap (ongezoet)
  • 60 gr suiker
  • 1 el maizena
  • 1 el koud water

Zo maak je griesmeelpudding met rode bessen:

  1. Zet een steelpannetje op het vuur en doe hier de melk, het griesmeel en de suiker in. Breng dit mengsel al roerend aan de kook. Als het eenmaal kookt, laat het dan drie minuten doorkoken terwijl je blijft roeren om klonten te voorkomen.
  2. Haal na drie minuten het pannetje van het vuur en giet het mengsel in een puddingvorm. Heb je geen puddingvorm? Dan werkt een schaaltje met een beetje plasticfolie ook. Laat de griesmeelpudding afkoelen op het aanrecht en zet 'm daarna minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven.
  3. Als de pudding na 2 uur stijf is, kun je de vorm omkeren op een bord.
  4. Maak pas vlak voor het serveren de bessensaus. Dit doe je door het bessensap met de suiker in een steelpan aan de kook te brengen. Proef of je het zoet genoeg vindt, anders kun je naar smaak nog meer suiker toevoegen.
  5. Maak een papje van het water en de maizena en meng dit door het bessensap. Blijf roeren en verwarmen totdat de saus dik genoeg is.
  6. Giet de warme saus vervolgens over de pudding en dien op. Geniet ervan!