Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Ouderwets genieten: zo maak je watergruwel

Reis terug in de tijd met dit lekkere recept.

Tekst: Kookfans | Foto: Anastasia Belousova / Pexels

Watergruwel, krentjebrij, bessengort of pareltsjebrij: ken jij het nog? Dit zoete nagerecht met bessensap werd vooral vroeger veel in het noorden gegeten en is zowel koud als warm lekker. Reis met dit recept weer terug in de tijd en ontdek de smaken van toen. Geniet ervan! 

Ingrediënten (4 personen):

  • 150 gram verse rode bessen
  • 150 gram zwarte bessen
  • 50 gram gedroogde krenten
  • 150 gram parelgort
  • 50 gram suiker
  • 1500 milliliter water
  • Kaneelstokje
  • Nootmuskaat

Zo maak je watergruwel:

  • Spoel de bessen schoon en verwijder steeltjes of blaadjes.
  • Breng het water met de bessen, gedroogde krenten, gort, suiker, beetje nootmuskaat en het kaneelstokje aan de kook.
  • Laat zachtjes ruim 30 minuten stoven.
  • Verwijder het kaneelstokje en proef of het gerecht voldoende op smaak is. Zo niet? Leg het kaneelstokje dan nog even terug.
  • Is de watergruwel te dik geworden? Vul dan aan met wat water of bessensap.
  • Als de watergruwel helemaal goed is qua smaak en dikte, haal her dan van het vuur.
  • Eet het gelijk warm of laat het goed afkoelen en zet het een nacht in de koelkast.

Bron: Zelfmaakrecepten.nl