Parel op Funda: wonen in een oud schooltje in Friesland

Op deze plek komen heden en verleden prachtig samen.

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie en bron: Frieswijk Makelaar / Funda 

Het is een hobby van velen: Funda afstruinen op zoek naar bijzondere woningen. Niet per se om te kopen, maar gewoon om lekker bij weg te dromen. Dit keer: een prachtig verbouwd schooltje in Friesland. 


Schooltje Friesland

Verbouwde basisschool

Een woning met karakter?  Dat is deze zeker! Een voormalige basisschool in het Friese dorp Oudwoude – of Aldwâld zoals de Friezen zeggen – is getransformeerd tot een prachtige plek om te wonen.

Dir schooltje werd in 1898 gebouwd en is in de jaren 50 en 80 verder uitgebreid. De school moest uiteindelijk de deuren sluiten vanwege teruglopende leerlingenaantallen; het pand veranderde toen in een woonhuis. En wát voor eentje. Het gebouw werd de afgelopen jaren flink gemoderniseerd en sommige historische elementen zijn zelfs in ere hersteld. Een knap staaltje architectuur dus. Want op deze plek komen heden en verleden nu op prachtige wijze samen.

Schooltje Friesland

Enorme ramen

Want wauw, kijk toch eens: wij zien onszelf al helemaal zitten in die enorme woonkamer met prachtig grote raampartijen die uitzicht bieden op de tuin (mét moestuin!). En ook handig: achter en aan het huis is een kangoeroewoning gerealiseerd; ideaal dus voor (groot)ouders of voor ambitieuze eigenaren die een b&b willen beginnen.

Alle foto’s zien? Je bekijkt de woning hier op Funda. 

Duurzaam

En zo’n oud schooltje, dat zou vast niet goed geïsoleerd zijn, zou je misschien denken. Maar niets is minder waar: het huis is de afgelopen jaren helemaal verduurzaamd en heeft nu zelfs energielabel A. Verder is er een warmtepomp geïnstalleerd en liggen er meer dan 30 zonnepanelen op het dak. 

Schooltje Friesland

De kosten van dit bijzondere huis in Friesland? Het staat nu voor 835.000 k.k te koop. 


Laatste nieuws