Lifestylemagazine over Noord-Nederland

September: de leukste evenementen op een rij

Ontdek wat er nu in het noorden georganiseerd wordt.

Tekst: redactie Noorderland | Foto: Niels Knelis - Museumnacht 

Benieuwd wat er allemaal in het noorden te beleven valt? Ontdek de uitagenda van Noorderland: wij zetten de leukste uitjes in de maand september op een rij. 

Landschapstriënnale

Vrijdag 1 t/m zaterdag 30 september in het Waddengebied: de Landschapstriënnale, het landschapsfestival van Nederland, strijkt in september neer aan de Waddenkust. De hele maand september worden er langs de Waddenkust, van Noord-Holland tot aan de Duitse grens, allerlei activiteiten georganiseerd. Van exposities, voorstellingen en lezingen tot wandel- en fietsroutes, festivals en proeverijen: ze staan allemaal in het teken van natuur en landschap, kunst en cultuur of de smaak van de Wadden.

Midnightwalk

Vrijdag 8 september in Assen: de Midnightwalk zet Assen ‘s avonds weer op z’n kop! Deze jaarlijkse wandeling, die 7,5 kilometer lang is, brengt je langs historische en culturele plekjes van de stad. Onderweg word je verrast door allerlei acts, rijkelijk gevuld met zang, dans en theater.

Kunstmarkt Opsterland

Zaterdag 9 september in Beetsterzwaag: het schilderachtige Lycklamapark in Beetsterzwaag wordt begin september omgetoverd tot de Jaarlijks Kunstmarkt Opsterland. Sieraden, schilderijen, tekeningen, keramiek, fotografie, houtwerk en meer; van alles valt er te bewonderen en te kopen van zo’n 45 verschillende kunstenaars uit het hele land.

Groninger Museumnacht

Zaterdag 9 september in Groningen: de Groninger Museumnacht krijgt een vervolg! Begin september openen maar liefst zes musea in Stad – zoals het Groninger Museum, de Synagoge en Museum aan de A – hun deuren. Bezoekers kunnen dan zelfs na middernacht genieten van bijzondere tentoonstellingen, concerten, workshops, lezingen en dansoptredens.

Kunst aan de Vaart

Zaterdag 9 en zondag 10 september in Assen: vele gastvrije bewoners van de Vaart in Assen toveren net als voorgaande jaren hun huizen en tuinen om tot expositieruimte. Zo’n 60 verschillende kunstenaars vertellen hun verhaal met schilderijen, foto’s, installaties, keramiek en beelden in deze panden en tuinen. Het weekend wordt aangekleed met een muzikaal programma. 

Open Monumentendag

Zaterdag 9 en zondag 10 september: begin september openen weer duizenden monumenten in heel Nederland hun deuren tijdens de Open Monumentendag. Het landelijke thema dit jaar is “levend erfgoed”, dat staat voor de culturele gebruiken, tradities en ambachten in Nederland. Ons erfgoed is constant in beweging en verandert met de tijd mee.

Kunstmarkt

Zondag 10 september in Slochteren: halverwege september verandert het landgoed van de Fraeylemaborg in een grote openluchttentoonstelling. Tijdens de Kunstmarkt stellen maar liefst 50 kunstenaars hun werk tentoon. Dat varieert van schilderkunst tot beeldhouwwerk en van keramiek tot fotografie. De kunstenaars vertellen op de markt graag over hun discipline en laten in diverse demonstraties hun kunsten zien.

Ede Staal Muziekfestival

Zaterdag 16 september in Leens: fan van Ede Staal? Bezoek dan het Ede Staal Muziekfestival in Leens, het Groningse dorp waar de zanger opgroeide. Op verschillende locaties brengen artiesten de muziek van Staal ten gehore en geven daar hun eigen muzikale draai aan. Daarnaast worden op het festival lezingen gegeven waarin het leven van de Groninger troubadour centraal staat.

Dollardfestival

Zondag 17 september in Termunten: ontdek tijdens het Dollardfestival de natuur in dit bijzondere Groningse gebied. Bij het bezoekerscentrum Dollard wordt een festivalterrein ingericht en vanuit hier starten de hele dag excursies. Begeef je bijvoorbeeld naar de vogelkijkhut aan de rand van polder Breebaart en streep de vogels die je ziet af van de kaart met Groninger Wadvogels of ga zeehonden spotten vanachter de speciale zeehondenkijkwand. 

Bierfestival

Zaterdag 23 september in Leeuwarden: bierliefhebbers opgelet! Eind september wordt het Bierfestival in speciaalbiercafé De Markies en het Neushoorn Café in Leeuwarden georganiseerd. Geniet van lokale, nationale én internationale pilsjes, want de beste brouwerijen uit alle hoeken van de wereld verzamelen zich in de Friese hoofdstad.

Flaeijelfeest

Donderdag 28 t/m zaterdag 30 september in Oudehorne: ontdek hoe het Friese plattelandsleven er 100 jaar geleden aan toe ging op het Flaeijelfeest. Dit begint met een boerenoptocht met antieke landbouwmachines, koetsen en stoomlocomotieven. Daarna strijkt het feestgedruis neer op Landgoed De Horne. Daar vinden allerlei demonstraties, optredens en sportieve activiteiten plaats die je weer terugbrengen naar toen. Leer bijvoorbeeld volksdansen of eet heerlijke “brúne beannen mei spek” en karnemelksepap.

Bajesdag

Zaterdag 30 september in Veenhuizen: Altijd eens in een gevangenis willen kijken? Grijp je kans tijdens de Bajesdag bij het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Ervaar zelf hoe het leven achter de tralies eraan toe gaat en wat er precies bij een arrestatie – van politieonderzoek tot rechtszaak – gebeurt. Exclusief voor deze Bajesdag opent ook het Arbeidscomplex van gevangenis Esserheem de deuren; een primeur dus!