Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Smullen: zo maak je Friese kaaskoekjes

Heerlijk met Friese Tynjetaler of komijnekaas.

Recept en foodstyling: Hester Oppedijk van Veen, PrinsesHeerlijk Foodstyling | Foto: José van Riele 

De Groningse poffert en het Friese suikerbrood kennen we allemaal wel. Maar het noorden heeft op culinair gebied nog zoveel meer te bieden. Ontdek de typische smaak van ons Noorderland, bijvoorbeeld met dit recept voor Friese kaaskoekjes; een heerlijk hartige snack als tussendoortje of voor bij de borrel – met een glaasje Friese Beerenburg erbij natuurlijk. 

Benodigdheden:

  • 1 ei
  • 100 gr zachte roomboter
  • 125 gr (Zeeuwse) bloem
  • ¼ tl bakpoeder 
  • 165 gr geraspte Friese kaassoorten naar smaak (bijvoorbeeld Tynjetaler of komijnekaas)
  • 1 tl gedroogde zeekraal of sesam
  • zout naar smaak
  • peper naar smaak
  • mixer met deeghaken
  • bakplaat
  • bakpapier
  • deegroller
  • uitsteker

Zo maak je de Friese kaaskoekjes:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. 
  2. Klop het ei los. Klop de boter luchtig en meng de bloem, bakpoeder en de helft van het ei erdoor. Meng ook de geraspte kaassoort erdoor en breng op smaak met wat zout, peper en zeekraal of sesam.
  3. Vorm het deeg tot een bol en laat het 30 minuten rusten in de koelkast. 
  4. Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en kneed opnieuw door tot een soepel deeg. Rol uit tot een lap met ongeveer 0.5 cm dikte en steek met behulp van een (kartel)steker de koekjes uit en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. 
  5. Bestrijk de koekjes met de rest van het ei.
  6. Bak de koekjes in 15-20 minuten goudbruin en laat afkoelen.