Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Rondje Jazz: een fietstocht langs Groninger kerken

Fiets langs schilderachtige dorpjes en geniet ondertussen van prachtige muziek.

Tekst: Jolanda de Kruyf | Fotografie: Duncan Wijting - Groninger Kerken, Stella Dekker - Marketing Groningen

Klaar voor een cultuurboost en een beetje sportief ingesteld? Dan is dit jouw tocht bij uitstek. Met Rondje Jazz mix je muziek, landschapsschoon en architectuur in een afwisselende fietsroute van 32 kilometer door het Groninger Hogeland.

Verrassende belevenis

Het zomert volop. De horizon ontvouwt wuivende akkers, met daartussen statige boerderijen en oer-Hollandse molens. Waterlopen slingeren zich door het land, en langs weelderige slootkanten houden knotwilgen de wacht. Zacht ruist het groen. Wát een land, dat Groningse Hogeland. Met z’n karakteristieke wierdedorpen hoog boven zeeniveau. Kleine pareltjes in het landschap met vaak een beschermd dorpsgezicht en – onmisbaar in het centrum – altijd wel een middeleeuwse kerk die stoer en standvastig het straatbeeld bepaalt.

En wat nou zo leuk is, die kerkdeuren staan opvallend vaak uitnodigend open. Maar mocht je tóch eens misgrijpen, dan zijn er gelukkig de QR-paaltjes van “Rondje Jazz”. Even scannen met je mobieltje en hop, daar ontrolt zich al het verhaal van kerk, omgeving en word je getrakteerd op een stukje muziek. Een meer dan verrassende belevenis.

Fietstoerisme en muziek

Rondje Jazz voert je deze zomer langs zeven middeleeuwse kerkjes in Adorp, Klein Wetsinge, Garnwerd, Feerwerd, Ezinge, Fransum en Oostum. Maar het tempo waarin je je route aflegt of de volgorde van al die schilderachtige dorpjes op de kaart bepaal je helemaal zelf. Dat was een aardige vondst uit de koker van de organisatie van ZomerJazzFietsTour (ZJFT), waaruit dit Rondje Jazz voortvloeit. Het jazzfestival op de laatste zaterdag van augustus (de 26ste dit jaar) is een razend populair event, maar duurt helaas maar één dag. ‘Daarom hebben we een route door het stroomdal van het Reitdiep uitgestippeld die je het hele jaar rond kunt rijden,’ legt Jo Willems uit, de zakelijk leider van ZJFT. ‘Gewoon, op eigen houtje. Het is eigenlijk een mix geworden van fietstoerisme en muziek.’ Waar wachten we nog op? Bandjes oppompen en gaan!

Meer lezen

Verder lezen? Het volledige verhaal over Rondje Jazz verscheen in Noorderland 2023-5. Deze editie is nu te koop via onze webshop en ligt nog tot 22 augustus 2023 in de winkels. Voor dit nummer ontdekten we het waddenveer De Vriendschap, proefden we 's werelds beste limoncello uit Drenthe en doken we de keuken in met fruitige (bak)recepten. Ook liepen we een dag mee met de zeehondenwachter. Dit – en nog veel meer – lees je nu in de nieuwe editie!