Lifestylemagazine over Noord-Nederland

3x de mooiste wandelingen op de bloeiende heide

Het is augustus en dat betekent dat de heide weer in bloei staat. In Noord-Nederland vind je meerdere plekken om deze prachtige paarse plantjes in hun volle glorie te aanschouwen: wij lichten per provincie een mooie wandeling voor je uit.

wandelingen heide

Boswachterpad Ballooërveld, Drenthe

Drenthe wordt ook weleens dé heideprovincie van het noorden genoemd. Niet gek dus dat in Drenthe meerdere mooie heideroutes te vinden zijn. We lichten dit keer het Boswachterspad over het Ballooërveld uit: een wandeling van 9 kilometer die ronduit prachtig is. Hier beleef je namelijk ook het Drenthe van 100 jaar terug. Wandel over de Galgenberg vanwaar je 360 graden zicht hebt op de grote stille heide, een kerktoren uit de 11de eeuw en eeuwenoude karrensporen.

De route begint bij Schaapskooi Ballooërveld in Balloo. Dit startpunt is het beste met de auto of fiets te bereiken. Starten kan ook vanaf parkeerplaats Galgenriet aan de Gasterenseweg in Loon-Gasteren. Vanaf hier volg je de paarse routepaaltjes die je in een lus van 9 kilometer weer terugbrengt bij je startpunt. Je kunt ook een kortere route van 4 of 6 kilometer volgen. Honden mogen mee, mits aangelijnd. Let wel, alle paden lopen over zand en zijn onverhard. Langs de route staan enkele bankjes; handig dus als rustmoment.

Foto: Adobe Stock

Trimunt heideroute, Groningen

Groningen loopt niet over van de heide, maar toch is er ook in deze provincie een mooie wandeling langs heidevelden uitgestippeld.
Deze gehele heideroute is 6 kilometer lang; waarvan 2,3 km de route je over de Jilt Dijksheide, het laatste heideveld in het Westerkwartier, brengt. Je loopt eerst door het bos, daarna zet je koers richting de heide. Onderweg kom je pingoruïnes tegen en loop je langs de oude Philips-lijn, de voormalige trambaan tussen Drachten en Groningen die nu als wandel- en fietspad dient. Het startpunt van deze route ligt bij parkeerplaats Kloosterweg in Marum. Het meenemen van de hond is op deze route niet toegestaan.

Foto: Adobe Stock

Wollegraswandeling, Friesland

Het Fochteloërveen is een uitgestrekt, verlaten natuurgebied in Friesland vol heidevelden, vennetjes en graslanden dat je optimaal ontdekt met de wollegraswandeling. Deze wandeling is zo'n 2 kilometer lang en brengt je langs al het moois dat dit natuurgebied te bieden heeft (wie weet spot je onderweg een kraanvogel!). Onder het gras van het Fochteloërveen gaat trouwens een zachte, kletsnatte laag schuil: het hoogveen, een opmerkelijke bodemsoort die is opgebouwd uit veenmossen en zo vochtig, voedselarm en zuur is dat er geen boom kan groeien.

Vanaf de parkeerplaats aan de Fochteloërveenweg loop je naar het informatiebord bij het fietspad naar Veenhuizen. Volg de wandelroute door het Fochteloërveen met behulp van de rode paaltjes.

Routes
  • Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten
  • Adobe Stock