Lifestylemagazine over Noord-Nederland

3x de mooiste wandelingen op de heide

Ontdek de paarse pracht van het noorden.

Tekst: Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, redactie Noorderland | Foto: Adobe Stock

Het is augustus en dat betekent dat de heide (bijna) weer in bloei staat. In Noord-Nederland vind je meerdere plekken om deze prachtige paarse plantjes in hun volle glorie te aanschouwen: wij lichten er in elke provincie eentje uit. 

Boswachterpad Ballooërveld, Drenthe

Drenthe is natuurlijk bij uitstek dé heideprovincie van het noorden en er zijn meerdere mooie routes die je langs de heide brengen. Het Boswachterspad over het Ballooërveld is 9 kilometer lang en is ronduit prachtig. Hier beleef je het Drenthe van honderd jaar terug. Wandel over de Galgenberg vanwaar je 360 graden zicht hebt op de grote stille heide, een kerktoren uit de 11de eeuw en eeuwenoude karrensporen.

De route begint bij Schaapskooi Ballooërveld in Balloo. Dit startpunt is het beste met de auto of fiets te bereiken. Starten kan ook vanaf parkeerplaats Galgenriet aan de Gasterenseweg in Loon-Gasteren. Vanaf hier volg je de paarse routepaaltjes die je in een lus van 9 kilometer weer terugbrengt bij je startpunt. Je kunt ook een kortere route van 4 of 6 kilometer volgen. Honden mogen mee, mits aangelijnd. Alle paden lopen over zand en zijn onverhard. Langs de route staan enkele bankjes.

Trimunt heideroute, Groningen

Groningen loopt niet over van de heide, maar toch is er in deze provincie een mooie route te vinden. Deze wandeling is 6 kilometer lang en valt te combineren met de wandelroute Jilt Dijksheide van 2,3 kilometer. Je loopt langs verschillende heidevelden door het bos naar de Jilt Dijksheide, het laatste heideveld in het Westerkwartier. Onderweg kom je pingoruïnes tegen en loop je langs de oude Philips-lijn, de oude trambaan tussen Drachten en Groningen die nu als wandel- en fietspad dient.

Het startpunt van deze route ligt bij parkeerplaats Kloosterweg in Marum. Het meenemen van de hond is op deze route niet toegestaan.

Fochteloërveen, Friesland

Ontdek het leefgebied van de kraanvogel met paarse velden! Wandel door het bijzondere hoogveen van natuurgebied Fochteloërveen en geniet onderweg van de rust en weidsheid. Natuurpark Fochteloërveen is een uitgestrekt, verlaten gebied dat je optimaal ontdekt met deze wandeling van bijna 4 kilometer. Onder het gras gaat een zachte, kletsnatte laag schuil: het hoogveen. Een opmerkelijke bodemsoort die is opgebouwd uit veenmossen en zo vochtig, voedselarm en zuur is dat er geen boom kan groeien.

Vanaf de parkeerplaats aan de Fochteloërveenweg loop je naar het informatiebord bij het fietspad naar Veenhuizen. Volg de wandelroute door het Fochteloërveen met behulp van de rode paaltjes.