Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Schiermonnikoog in de schijnwerpers: 5x de leukste adresjes op het eiland

Van relaxte strandtenten tot leuke eilandsouvenirs.

De Marlijn

Tekst: Jolanda de Kruyf | Fotografie: Eigen beeld De Marlijn en Van der Werff

De overtocht duurt slechts 45 minuten, maar Schiermonnikoog is precies ver genoeg van wal om te onthaasten. Niet voor niets tipte CNN het Waddeneiland als 'een van de beste plekken om aan de drukte te ontsnappen.' Op "Schier" schuif je aan in relaxte strandtenten, ontdek je zilte smaken en scoor je unieke eilandsouvenirs. Noorderland verzamelde een aantal aardige adresjes voor je.

Uit de oceaan

Aan de Nieuwestreek scoor je bij DIJK ocean store duurzame lifestyleproducten en kledingmerken met een goed verhaal. Het bijzondere assortiment is gemaakt van gerecyclede materialen, plastics en visnetten die uit de oceaan zijn gehaald. 

Kaas en meer

De trotse zuivelboeren van Schiermonnikoog werken samen voor behoud van de landbouw én de natuur op het eiland. Eigen gemaakte kazen – en andere streekdelicatessen zoals smeersels, wijnen, mosterd, worst, noten en zelfgemalen pindakaas! – worden verkocht in De Winkel Van Schier aan de Reeweg.

Meest noordelijk

Strandpaviljoen De Marlijn is de meest noordelijke horecalocatie van ons land. Er is voor ieder wat wils: van koffie met gebak tot een appetijtelijke avondkaart en alles ertussenin. Proef de borrelhappen – ook veganistische varianten – met soms een Oosters tintje. Vraag ook naar de heerlijke specials “naast de kaart”.

De ware Jakoba

Bij Vrouwe Jakoba haal je de lekkerste hapjes, tapas, salades, (belegde) broodjes en veel eilandproducten. Ook perfect voor onderweg, of laat je bestelling bezorgen. Zoals pizza, naar wens met een flesje huiswijn.

Van der Werff

Het dorpshart van Schiermonnikoog wordt gedomineerd door twee grote hotels, met Van der Werff (anno 1726) als het oudste – van alle Waddeneilanden – en het meest iconische. Veel klassieker wordt het niet achter de witte gevel waar het wemelt van anekdotes. Zelfs de menukaart is lekker traditioneel. De gelagkamer ademt nog de sfeer van een bruin café met houten tafeltjes, toog en biljart. De hotelbus haalt je van de veerboot.

Meer tips? Koop hier of in de boekhandel jouw exemplaar van de Waddenspecial van Noorderland. Niet alleen vind je hier de leukste adressen van de Waddeneilanden, je krijgt ook tientallen andere uittips en routes voor de Wadden en het kustgebied van Groningen en Friesland. De nieuwe Waddenspecial is de ideale gids voor een dagje uit of een vakantie in het Waddengebied.