Lifestylemagazine over Noord-Nederland

’s Werelds lekkerste limoncello uit Drenthe

Het perfecte drankje voor de zomer!

Tekst: Jolanda de Kruyf | Fotografie: Max de Krijger

Zin in dat échte dolce vita-gevoel? Laat het zoete leven lekker in je glas walsen. Een lange, warme zomer is natuurlijk niet compleet zonder zo’n gekoelde limoncello binnen handbereik. Ook onder onze Noorderlandse zon smaakt die befaamde citroenlikeur hemels. En de allerbeste van de hele wereld? Die wordt gewoon in Drenthe gemaakt. 

Drentse limoncello

Hoe lang-ie houdbaar is, wordt weleens gevraagd. ‘Bij ons één avond,’ grapt de maker dan. Zonder dollen: een jaar ongeveer, op een donkere plaats bewaard. Maar wat ons betreft drink je ‘m op jouw tempo én je favoriete moment. Volgens de Italianen – toch de geestelijk vaders van dit zalige drankje – is limoncello goed voor de spijsvertering.

Dus wordt de likeur zowel in het land van herkomst, als bij ons in elke zichzelf respecterende pizzeria doorgaans ná de maaltijd geschonken. Bij voorkeur als ijskoud digestief, al haalt de Drentse producent Titus Meijer (42) ‘m liever niet rechtstreeks uit de vriezer. ‘Want als-ie te koud is proef je niks meer. Dat is toch zonde?’

Trofeeënkast vol

Laat dat proeven maar over aan Titus, de grondlegger van het “smaakatelier” in Peize, en evengoed aan ervaren vakjury’s wereldwijd die limoncello blind proeven en de variant uit Noord-Nederland roemen vanwege z’n uitzonderlijke smaaksensatie. De trofeeënkast van de Drent puilt na deelname aan een flink aantal competities uit en ook aan de wand is geen vierkante centimeter meer vrij voor de jongste awards.

‘We doen niet meer aan alles mee,’ klinkt het droogjes. Waarom zouden ze ook, na het eclatante succes dat dit bescheiden bedrijfje al tot ver over de grens boekte? Na het eerste brons van de International Wine and Spirit Competition in Londen in 2018 (‘een zeer prestigieuze competitie, vergelijkbaar met de Oscars voor de filmwereld’) ging het razendsnel bergopwaarts.

Experimentele fase

Een jaar of vier eerder was het zelf limoncello maken als hobbyprojectje begonnen, gewoon thuis aan de keukentafel. ‘Voor vrienden en familie,’ memoreert Titus die experimentele fase op z’n vorige stek in Roden. In die dagen deed hij nog seizoenswerk in de horeca en leidde een afwisselend en avontuurlijk leven; ’s winters voor een periode naar Oostenrijk, waar hij zich als kok en gastheer opwierp voor skiërs in hun chalet, ’s zomers de handen uit de mouwen op Vlieland.

Eenmaal thuis, in het eigen schuurtje, pionierde hij in z’n vrije tijd wat met zelfgemaakt lekkers. ‘Bier brouwen, worsten draaien, weckpotjes vullen, likeur maken. Dat werk.’ Grijnst: ‘Een groot succes bij intimi!’ Uit die tijd dateert ook de oorsprong van zijn bedrijfsnaam: DMC, dat staat voor Drunken Monkey Catering. Met name de limoncello bleek een blijvertje. “Oh da’s lekker”, jubelde zijn proefpanel in koor, “daar moet je wat mee dóen”.

Elke citroen wordt met de hand geschild.

Meer lezen

Verder lezen? Het volledige verhaal over 's werelds lekkerste limoncello verscheen in Noorderland 2023-5. Deze editie is nu te koop via onze webshop en ligt nog tot 22 augustus 2023 in de winkels. Voor dit nummer ontdekten we de mooiste kerkjes van Groningen, doken we de keuken in met fruitige (bak)recepten en liepen we een dag mee met de Zeehondenwachter. Dit – en nog veel meer – lees je nu in de nieuwe editie!