Een verfrissende rabarberlimonade is als lente in een glas. Rabarber heeft een friszure smaak en is enorm veelzijdig: het is heerlijk in cakes, taarten als compote of in hartige gerechten. Probeer ook eens zelf siroop van rabarber te maken, voor een heerlijke huisgemaakt glas limonade of misschien zelfs een verrassende cocktail. Noorderland deelt een recept met je voor een rabarbersiroop.
Dit heb je nodig
- 2 kg rabarber
- 800 ml water
- 700 gr basterd- of kristalsuiker
- Grote pan
- Gesteriliseerde glazen flessen
Zo maak je rabarbersiroop
- Was de rabarber grondig en snijd de uiteindes eraf.
- Snijd de stengels in kleine stukjes van ongeveer een centimeter.
- Doe de rabarber in een pan met het water en breng het geheel aan de kook.
- Zet het vuur lager, doe het deksel op de pan en laat zo'n 30 minuten pruttelen. Roer in de tussentijd niet in de pan.
- Giet het mengsel over in een zeef met neteldoek terwijl je de vloeistof opvangt. Laat zo'n twee tot drie uur uitlekken.
- Doe de opgevangen vloeistof met de suiker in een pan en laat 5 minuten zachtjes koken, zonder deksel.
- Schep het schuim eraf.
- Als de suiker goed is opgelost is de siroop klaar.
- Giet de rabarbersiroop in warme, gesteriliseerde flessen en laat afkoelen voordat je ze afsluit.
- De siroop is 3 tot 6 maanden te bewaren op een koele, donkere plaats.
Om rabarberlimonade te maken verdun je de siroop met water. Maak het extra lekker door er wat vers citroensap of andere smaakmakers zoals stukjes verse gember doorheen te roeren.
Je kunt de rabarbersiroop ook gebruiken voor een bijzondere cocktail: mix de siroop bijvoorbeeld met wat gin en bubbelwater of champagne. Of maak een rabarber sour: schud dan de siroop met gin en een eiwit voor een lekker schuimlaagje.
De overgebleven gekookte stukjes rabarber hoef je natuurlijk niet weg te doen. Schep er wat honing doorheen en doe ze met wat heerlijk zoete aardbeien in een kommetje yoghurt.
Fotografie: FotoHelin/Adobe Stock