Receptuur en foodstyling: Hester Oppedijk van Veen - PrinsesHeerlijk Foodstyling | Fotografie: José van Riele
De Groningse poffert en het Friese suikerbrood kennen we allemaal wel. Maar het noorden heeft op culinair gebied nog zoveel meer te bieden. Ontdek zelf de typische smaak van ons Noorderland met onder andere dit recept: Drentse boerenwafels met appel en karamel. We waarschuwen je alvast: om je vingers bij af te likken!
Ingrediënten:
- 2 eieren
- 150 ml melk
- 1 tl anijszaad
- 1 tl kaneelpoeder
- 4 beschuiten
- 6 el rietsuiker
- 6 el roomboter
- 3 appels
- salted caramel-ijs (of een ander ijssoort naar smaak)
- slagroom (optioneel)
Zo maak je de Drentse boerenwafels:
- Klop de eieren en de melk in een kom schuimig. Voeg vervolgens het anijszaad en de kaneel toe.
- Laat de beschuiten in de melk glijden en keer ze steeds om totdat ze beetje zacht worden.
- Doe de suiker op een bord.
- Smelt de helft van de boter in een koekenpan en leg met behulp van een spatel de beschuiten in de koekenpan en bak de “wafels” op laag vuur tot ze goudbruin zijn.
- Schep ze uit de pan en wentel ze door de suiker.
- Was de appels, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes.
- Verhit de rest van de boter in de koekenpan op laag vuur en bak de appel zacht en voeg de rest van de suiker toe en laat even inkoken tot een karamelsaus. Is de saus te dik of niet vloeibaar genoeg? Voeg dan wat extra boter toe om een mooie saus te krijgen. Pas op: de karamel is heet!
- Schep de appel op de wafel en serveer deze met een bol ijs en garneer met de karamelsaus en eventueel een lekkere toef slagroom.