Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Heerlijk slapen in De Koesfabriek in Dokkum

Na een dagje uit kun je hier heerlijk "koese", oftewel slapen.

Tekst: Eva Nijman | Fotografie: De Koesfabriek

Vakantie-appartement De Koesfabriek in Elfstedenstad Dokkum heeft een beweeglijke geschiedenis. Even terug in de tijd: in een ver verleden functioneerde het gebouw als schutkerk en door de jaren heen is het ook een school, een weverij en textielfabriek geweest. Jarenlang rolde de Dockumer Courant hier van de pers, en meer recent zat er een horlogefabriekje gevestigd. Nu – een flinke verbouwing later – vind je in dit historische pand een heerlijk slaapparadijs.

Ik vertrek… naar Dokkum

Als trotse inwoners van Dokkum kenden eigenaren Mient en Marian Dantuma de “fabriek” al – dat wil zeggen: alleen van de buitenkant. Totdat hij in 2010 te koop kwam te staan. Bij de aankoop van deze nieuwe woning wisten ze gelijk dat het ruime gebouw ook een toekomst had als bed & breakfast. Dat idee kwam niet uit het niets. ‘We keken veel naar Ik vertrek, maar om naar het buitenland te gaan was een stap te ver. We dachten juist: wat zou het leuk zijn om een B&B te beginnen in je eigen woonplaats,’ vertelt Mient enthousiast. En als je al in het pittoreske Dokkum woont en je de kans hebt om onderdeel te worden van zo’n rijke historie, dan is de keuze snel gemaakt.

Lekker koese

Het 400 jaar oude pand is nog steeds een fabriek in naam, maar sinds 2016 ligt de nadruk toch echt op het koese. ‘Hier in Friesland, als je een kind instopt, zeg je lekker koese: lekker slapen. Op die manier is het de Koesfabriek geworden, dus eigenlijk de Slaapfabriek,’ vertelt Mient. En heerlijk slapen kun je hier zeker. Dat komt niet alleen doordat de Koesfabriek een stijlvolle transformatie heeft doorgemaakt – te danken aan Marians passie voor interieur en styling – maar ook omdat je hier als gast helemaal ontzorgd wordt.

‘We vinden het belangrijk dat gasten zich gelijk thuis voelen, want dat is een voorwaarde als je tot rust wilt komen.’ Die rust begint al bij het feit dat het vakantie-appartement volledig is gescheiden van de woning ernaast, maar nog belangrijker: als gast hoef je zelf nergens aan te denken. Overal is aan gedacht en alles is geregeld, zodat je hier echt vrij en ontspannen kunt zijn. 

Eropuit

Met winkels, restaurants en de supermarkt op loopafstand ben je ook als je de deur uit gaat van alle gemakken voorzien. En als je dan toch buiten bent: beleef de historische binnenstad van Dokkum vanaf het water tijdens een rondvaart met een gids, huur een zeilbootje of ga een dagje naar de Waddeneilanden. Trek voor tips ook vooral bij Mient en Marian aan de bel.

Wil je lekker fietsen of zit je binnen door de regen? Voor je het weet heb je een link met de leukste aanraders in je mailbox. En dat maakt het gemakkelijk: ‘Het is fijn als iemand die lokaal bekend is even zegt: “Kijk hier eens even!” Dat proberen we echt goed te doen,’ aldus Mient. Eén ding is zeker: na een dagje uit kun je heerlijk koese in De Koesfabriek.