Tekst: Redactie Noorderland | Fotografie: Marketing Groningen, iStock
Ooit telde de provincie Groningen zo’n 200 statige steenhuizen en imposante borgen. Daar zijn er nu slechts 16 van over. Maar gelukkig niet de minste. Proef de sfeer van weleer en ontdek hoe de Groningse adel vroeger leefde bij een van de overgebleven pronkstukken. Een greep uit de mooiste borgen van Groningen.
Landgoed Verhildersum in Leens
Dicht bij Unesco Werelderfgoed Waddenzee vind je een bijzondere parel, namelijk Landgoed Verhildersum in Leens. Deze borg werd in de 14de eeuw gebouwd als steenhuis en groeide later uit tot kasteel. Door de eeuwen hebben er verschillende adellijke families gewoond en was het een lange tijd in privébezit: pas in 1953 verlieten de laatste bewoners het huis. Daarna opende Landgoed Verhildersum de deuren voor bezoekers die zich ook even willen wanen in het vroegere Groningse leven. Het huidige museum brengt je namelijk weer helemaal terug naar toen, want de vertrekken zijn zo levendig ingericht waardoor het lijkt alsof de oorspronkelijke bewoners ieder moment thuis kunnen komen. Wandel ook buiten door de tuinen, die volledig volgens de stijl van de vroegere landjonkers en hun families zijn ingericht.
Menkemaborg in Uithuizen
Benieuwd hoe het wonen en werken op een Groninger borg er aan toe ging? Ontdek het bij de Menkemaborg in Uithuizen. Deze borg werd in de 14de eeuw gebouwd en heeft door de eeuwen heen heel wat adellijke families – zoals de familie Alberda – een royaal onderdak geboden. Het borggebouw onderging in 1700 nog een drastische verbouwing, maar is daarna nauwelijks meer veranderd en geeft dus nog een goed beeld van het vroegere Groningse leven. Bekijk de vele vertrekken, of trek naar buiten om het doolhof (leuk voor de kids!), de boomgaard of de oude tuinen te bekijken. Die zijn gereconstrueerd volgens het originele tuinplan uit 1700, en laten dus goed de sfeer van vroeger zien.
Fraeylemaborg in Slochteren
Laat je meeslepen door de geschiedenis bij de Fraeylemaborg in Slochteren! Deze historische borg werd zeven eeuwen geleden als steenhuis gebouwd en groeide door verschillende transformaties uit tot de imponerende woning van verschillende adellijke families. De borg was tot 1972 nog in privébezit, maar veranderde na een flinke restauratie in een museum. Vandaag de dag kun je er genieten van de ingerichte vertrekken die goed het rijke leven van de Groningse adel laten zien. Bekijk tijdens je bezoek aan de Fraeylemaborg ook het omliggende park – in het begin van de 19de eeuw ingericht in de romantische Engelse landschapsstijl –, onder andere aangelegd door de bekende tuinarchitect Roodbaard.
Het Groninger Borgenpad
Alle 16 borgen in Groningen ontdekken? Trek de wandelschoenen aan en loop het Groninger Borgenpad, een wandeling die 20 verschillende etappes telt. Onderweg kom je langs alle Groningse borgen en de kerken die vaak verbonden waren met de toenmalige bewoners van de borgen. De routes leiden je ook door diverse natuurgebieden in Groningen. De routebeschrijvingen en -kaarten – ook te bekijken op de mobiele telefoon – zijn gratis te downloaden via de website.