Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Chocolade met eierbal? Noorderland probeerde het uit!

Een hele aparte combinatie.

Tekst en foto: redactie Noorderland 

Chocolade en eierbal: een combinatie die je niet snel verwacht. Toch probeerde twee Groningse bedrijven het uit en brachten samen de chocoladereep "Aaierbal" op de markt, een lekkernij voor de echte durfals onder ons. Wij waren nieuwsgierig en probeerden deze reep uit.

Groningse snack

De eierbal: veel Groningers – en voornamelijk Stadjers en studenten – hebben 'm weleens gegeten. Bijvoorbeeld als vette hap na het uitgaan of gewoon als lekkere snack bij de patat. De eierbal lijkt op een grote bitterbal, maar de naam verklapt het al: binnenin zit een ei met ragout en kerriekruiden, gehuld in een knapperig korstje van paneermeel.

De Groningse eierbal – ook wel aaierbal genoemd – is zelfs zo kenmerkend en populair dat-ie op de lijst van Nederlands Immaterieel Cultureel Erfgoed van Unesco staat. Een snack dus om trots op te zijn!

Chocolade met eierbal

De speciale chocoladereep "Aaierbal" wordt sinds kort gemaakt door de Chocoladedroom in het Groningse dorp Niekerk, en de Groningen Store in het Forum in Groningen verkoopt 'm. Voor deze reep zijn onder andere kerriekruiden en eerlijke en duurzame witte chocolade gebruikt, om zo een typische eierbalsmaak te krijgen.

In feite is het dus "gewoon" witte chocolade met een vleugje kerrie. We proeven dus niet écht eierbal, maar een bijzondere lekkernij is het wel. Je moet ervan houden, maar hoe meer we ervan eten, hoe meer we eraan wennen. Het is geen chocolade die je regelmatig eet, maar het is wel leuk om een keer te proberen – of om cadeau te geven aan een échte eierbalfan. Wij vinden het dus wel geinig, zo'n chocoladereep met Groningse twist!

Waar te koop

De eierbal-chocoladereep is voor €6,95 te koop bij de Groningen Store. Je vindt deze store in het Forum aan de Nieuwe Markt in Groningen, maar ze hebben ook een webshop. Wel zo handig voor alle eierbalfans die wat verder weg wonen.