Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Vier het nieuwe watersportseizoen in Friesland

Nederland is een echt waterland, en als er een provincie is die daarin uitblinkt, is het wel Friesland. Omgeven door zee en met zo veel meren in het binnenland is het niet zo gek dat de watersport hier groot is. Ga het leven op het water zelf ontdekken tijdens de Open Watersportweken t/m 15 mei. 

Fryslân brûst! Ontdek tijdens de Open Watersportweken waarom waterliefhebbers keer op keer terugkeren naar Friesland. Veel kajuiten, sluizen en werkplaatsen openen tijdens deze weken hun deuren voor bezoek. Neem een kijkje achter de schermen bij een scheepsbouwer of stap op een supboard tijdens een clinic. Veel watersportaanbieders bieden gratis of extra voordelige proeflessen en/of vaartochten aan tijdens deze weken. We lichten alvast drie leuke activiteiten voor je uit.

14 april: Open dag It Swettehûs

Vrijdag 14 april tussen 13.00 en 16.30 uur kun je een kijkje achter de schermen nemen bij It Swettehûs in Leeuwarden. Het is er een drukte van belang als het watersportseizoen begint. Vanuit dit circulaire gebouw bedient Provinsje Fryslân namelijk 25 bruggen.

Tijdens de open dag ligt het elektrische inspectievaartuig PW10 voor je klaar. Neem een kijkje aan boord met een nautisch handhaver die precies kan uitleggen wat ze allemaal doen op het Friese water. Ook zie je hoe de brugbediening op afstand in zijn werk gaat. Natuurlijk met een brugbedienaar die al je vragen kan beantwoorden.

15 en 16 april: Skûtsjesilen Langwar

Een feestelijke opening voor het watersportseizoen in Langwar (Langweer): op het water strijden het hele weekend meer dan 40 skûtsjes om de hoogste eer tijdens het skûtsjesilen. Deelnemers aan de Skûtsjekuier zetten hun sportiefste beentje voor aan wal van de Langwarder Wielen (Langweerderwielen). En heb je op een gegeven moment genoeg gezien van de skûtsjes? In het centrum van Langwar is er een feestelijke braderie.

23 april: SUP & Strúntour Alde Feanen

Maak op 23 april een rondje over de wateren van de Alde Feanen op een SUP (stand-up paddleboard). Peddel door de prachtige omgeving met waterlelies en pompeblêden en vogels die vrolijk kwetteren. Om 9.30 uur wordt er verzameld met koffie, thee & taart om daarna een tocht van 10 kilometer te maken, begeleid door ervaren instructeurs.

Kosten: vroege-vogeltarief €15 p.p. met eigen sup (geldig t/m 19 april), daarna €17,50 p.p. (inclusief koffie/thee & taart). Huur van een SUP: €15. Tijdens de Open Watersportweken geldt 3 = 2. Wie voor drie personen reserveert, betaalt voor 2.

Tekst: Visit Friesland | Fotografie: Peter de Vink / Pexels