Tekst: Kookfans | Foto: RvDam / iStock
Een streekfavoriet van vroeger: boerenjongens, een drankje met rozijnen op rum of brandewijn. Zelfgemaakt is-ie natuurlijk het allerlekkerst. Ga daarom aan de slag met dit heerlijke recept en geniet ervan als drankje of toetje. Smullen!
Benodigdheden:
- 250 gram bruine suiker
- 125 milliliter water
- Schil van 1/2 citroen
- 250 gram sultana-rozijnen
- 1/2 theelepel honing
- 1/2 theelepel vanille-extract
- 1/2 kaneelstokje
- 1 kruidnagel
- 1 steranijs
- 1/2 liter brandewijn
- Weckpot
Bereidingswijze:
- Zorg van tevoren dat je de weckpot goed hebt gesteriliseerd.
- Doe de suiker en het water in een kleine pan op middelhoog vuur en los de suiker op in het water. Kook door tot een dikke siroop.
- Voeg nu de citroenschil, rozijnen, honing en specerijen toe aan de pan. Draai het vuur omlaag en kook op een laag vuur met regelmatig doorroeren tot de rozijnen goed geweld zijn.
- Haal vervolgens de rozijnen uit de pan, en doe deze in de wekpot. Laat de suikersiroop ondertussen op een laag vuurtje staan zodat deze iets indikt. Roer regelmatig door. Haal vervolgens de citroenschil en de specerijen eruit.
- Giet nu ook de siroop over van de pan in de pot. Vul vervolgens de pot aan met brandewijn tot deze helemaal vol is. Sluit de pot goed af.
- Zet de pot nu neer op een donkere, koele plaats. De koelkast is echter té koud. Nu begint het wachten: over 6 weken heb jij heerlijke boerenjongens om zo van te genieten, voor op de pannenkoeken, door de taart of vla of de ultieme klassieker: als topping op een glaasje advocaat en slagroom.