Receptuur en foodstyling: Hester Oppedijk van Veen - PrinsesHeerlijk Foodstyling | Foto: José van Riele
Van 6 tot en met 12 maart 2023 vindt de Nationale Week Zonder Vlees plaats. Doe hier ook 'ns aan mee en maak deze overheerlijke risotto – met noordelijk tintje! – waarin vlees dus níét de hoofdrol heeft. Wedden dat je het niet eens mist in deze lekkere gerecht? Geniet ervan!
Ingrediënten:
- 250 gr parelgort
- 4 el roomboter
- 2 sjalotten (gesnipperd)
- 250 ml witte wijn
- 750 ml lauwwarme groentebouillon
- 2 courgettes
- 3 el Groninger grove mosterd
- 100 ml kookroom
- 100 gr oude (Friese) kaas
- handjevol peterselie
- handjevol tijm
- 10 salieblaadjes
- zout en peper (naar smaak)
Bereidingswijze:
- Verwarm 2 el roomboter in een pan met een dikke bodem. Fruit de sjalotten even aan en doe de parelgort erbij. Roerbak 2 minuten tot de parelgort glazig wordt en blus af met de witte wijn.
- Laat de wijn verdampen en giet telkens wat groentebouillon erbij zodra het is opgenomen.
- Snijd de courgettes in blokjes en voeg toe aan de risotto en laat de laatste 10 minuten mee garen. Na ongeveer 30 minuten is de risotto gaar. Hak de kruiden fijn en voeg toe. Roer door.
- Klop de mosterd met de room los en voeg toe de mosterdroom toe, schep om en laat de rest van de boter op de risotto smelten.
- Rasp de helft van de kaas en schep door de risotto. Breng het geheel vervolgens op smaak met zout en peper.
- Laat de risotto zo’n 5 minuten met de deksel op de pan rusten zodat alle kaas kan smelten. Garneer de risotto bij het serveren met de rest van de kaas.