Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Wintervaren in Friesland

Varen kan alleen in de zomer? Nonsens!

Tekst: Marloes de Moor | Fotografie: ThomasVaer Fotografie - VVV Waterland van Friesland

Stille nachten. Vrijwel alleen op het water. De mooiste aanlegplekjes. Bijzondere wintervogels. De natuur, die zich in dit seizoen onbespied waant. Romantisch verlichte dorpjes vol cultuur, historie en Friese specialiteiten. Een berenburg met een blokje kaas op je verwarmde motorboot. Wintervaren biedt een heel andere belevenis. Noorderland-redacteur Marloes de Moor probeerde het samen met VVV Waterland van Friesland uit.

Onverstoorbaar doorklieft de boeg van de Doerak een tapijt van loodgrijze golfjes. Het hekspoor strekt ver over het Sneekermeer. Bruin riet langs de oevers, kale boomkruinen. Een groepje ganzen maakt zich, heupwiegend, uit de voeten als ons motorscheepje nadert. Zoveel reuring zijn ze niet gewend. 

We zijn deze vale winterdag vrijwel alleen met de dieren. Met aalscholvers, ooievaars, ijsvogels, wintertalingen, slobeenden, krakeenden, smienten, haviken, watersnippen, zilverreigers. Op gepaste afstand weliswaar, want we volgen de erecode: ‘Geniet en vaar bewust, gun vogels in de winter hun rust.’ We blijven dan ook uit de buurt van de gele boeien die bij de Friese Meren en de Alde Feanen te vinden zijn. Die markeren van 1 oktober tot 1 april de vogelrustgebieden. 

Water, wind en wolken

In de winter zou je het vaarwater daaromheen ook best een “mensenrustgebied” kunnen noemen. Niemand volgt deze ochtend ons spoor. Onze enige vrienden zijn het water, de wind, de wolken, de einder. Dat klinkt stoerder dan het is; we zijn geen taaie, Friese skûtsjesilers, vechtend tegen de elementen. Nee, wij zitten prinsheerlijk met een thermoskan koffie en een oranjekoek in de verwarmde houten stuurhut van de Doerak, die we huurden bij de familie Van Maasakker- Smits van Holiday Boatin in Sneek. Al meer dan 40 jaar verhuurt en onderhoudt dit familiebedrijf motorboten. Joost van Maasakker, een geboren Sneeker, ontwerpt en bouwt ze zelf op de eigen werf van het bedrijf. Dat hij daar hart en ziel insteekt, is goed te zien. Het gelakte houtwerk in de stuurhut glanst als een spiegel. Het is alsof we op een gloednieuwe boot zijn.

Meer lezen

Verder lezen? Het volledige verhaal over het wintervaren in Friesland verscheen in Noorderland 2023-1. Deze editie is nu te koop via onze webshop en ligt tot 21 februari 2023 in de winkels. In deze editie zetten we de leukste adressen van Groningen-Stad op een rij, bezoeken we een parel in Drenthe en proeven we heerlijke Friese mosterd. Dit – en nog veel meer – lees je nu in Noorderland!