Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Beleef de winter in de Alde Feanen

Beautiful light Great Cormorant spreading his wings sitting on a stone

Tekst: Karlijn Noordhof | Fotografie: iStock

Warme jas aan, verrekijker mee! Stap deze winter aan boord van excursieboot De Blaustirns en ontdek samen met een gids de Alde Feanen, een bijzonder Nationaal Park in Friesland. 

Uitgestrekte rietlanden, smalle petgaten en eindeloze moerasbossen bepalen het veelzijdige karakter van de Alde Feanen. Je vindt er meer dan 400 verschillende plantensoorten en ruim 100 verschillende vogels. Vanwege de rijke natuur en cultuurhistorie is het niet voor niets een nationaal park. Genoeg reden dus om het gebied zelf ’ns te ontdekken!

Natuurorganisatie It Fryske Gea organiseert deze winter diverse vaarexcursies: de Alde Feanen is een echt vaargebied en de meeste delen zijn alleen via het water bereikbaar. De ideale manier om het gebied te ontdekken is dus vanaf de boot. Stap samen met een gids aan boord en luister onderweg naar zijn of haar verhalen, bijvoorbeeld over de rijke ontstaansgeschiedenis van de Alde Feanen en het natuurbeheer ervan. Daarnaast leer je meer over de vele water- en roofvogels die ’s winters graag in het gebied verblijven. Houd de verrekijker in de aanslag, want misschien spot je onderweg zelfs de zeearend, een van de meest opvallende gasten in de Alde Feanen. 

Tijdens de excursie verblijf je op De Blaustirns, de speciale excursieboot van It Fryske Gea die elektrisch, dus in alle rust en stilte vaart. Onderweg geniet je vanaf het open bovendek van het winterse landschap, maar vind je het toch wat te koud? In de benedenruimte van de boot zit je lekker warm en droog en leer je via de zogeheten “beleeftafels” meer over de planten en dieren die tijdens de excursie aan bod komen. 

Info

Data: za 14 januari t/m za 25 februari

Tijd: 14.00-16.30 uur

Kosten: €15 p.p., kinderen tot 12 jaar €11

Uittips
  • Beautiful light Great Cormorant spreading his wings sitting on a stone