Lifestylemagazine over Noord-Nederland

De leukste tentoonstellingen om deze kerstvakantie te bezoeken

Van de Blauwe Engel van Rein Pol tot de jurken van Gianni Versace.

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: eigen beeld musea

Nog geen plannen voor de kerstvakantie? Ga cultuur snuiven en bezoek deze vijf spraakmakende tentoonstellingen die nu in Noord-Nederland te zien zijn. 

Rein Pol

Slochteren: De Blauwe Engel, een iconische dieseltrein van de NS met een opvallende blauwe kleur en twee vleugels aan de voorkant. Hij is uit het landschap verdwenen, maar kunstschilder Rein Pol vereeuwigde ‘m meermaals op het doek. Om de karakteristieke landschappen met de trein werd hij vooral bekend, maar zijn oeuvre is met stillevens en schilderingen van de natuur en (zelf)portretten erg gevarieerd. Deze winter bewonder je het werk van Rein Pol bij de Fraeylemaborg, zowel in het Koethuis als de borg zelf.

Foto: Sake Elzinga

Verstild Bezit

Eelde:
Museum De Buitenplaats presenteert in de nieuwe expositie Verstild Bezit - Het Depot Belicht een selectie van stillevens en beelden uit eigen collectie. Het museum brengt hiermee diverse kunstwerken onder de aandacht die een lang onopgemerkt in het depot zijn gebleven. Nu worden deze werken weer in de welverdiende spotlights gezet.

Foto: ©Dirk Patschkowski

Gianni Versace

Groningen: Met de nieuwe tentoonstelling Gianni Versace Retrospective brengt het Groninger Museum de carrière van de excentrieke Italiaanse modeontwerper Gianni Versace, een van de meest invloedrijke couturiers ooit, tot leven. In de kleurrijke, gewaagde en emotionele expositie neemt het museum bezoekers mee in een wereld van extravagante kleding en uitbundige shows, waarin mode, pop en design op spectaculaire wijze samenkomen.

Foto: ©pedicini

Sterven in schoonheid

Assen: Het Drents Museum presenteert Sterven in schoonheid - De wereld van Pompeï en Herculaneum, een archeologietentoonstelling waarin het rijke leven in twee Romeinse steden voor de uitbarsting van de Vesuvius centraal staat. Meer dan 100 kunstschatten laten zien aan hoe belangrijk schoonheid was voor de Romeinen. Zo zullen er veel persoonlijke voorwerpen als kostbare sieraden en glaswerk te zien zijn, maar ook imposante beelden en fonteinen waarmee ze hun huizen, tuinen en openbare gebouwen decoreerden.

Feest!

Leeuwarden: Heb je iets te vieren? Dan wordt er vaak groots uitgepakt met eten en drinken en wordt het mooiste servies op tafel gezet. Om te laten zien hoe Nederland viert, worden er tijdens de tentoonstelling Feest! in het Keramiekmuseum Princessehof 12 uiteenlopende feesten, van kinderfeestjes tot Pesach, belicht aan de hand van feesttafels en -verhalen. Zoals altijd staat het keramiek centraal, dat deze keer niet alleen uit het depot van het museum komt, maar ook van feestvierders uit het hele land.