Lifestylemagazine over Noord-Nederland

18 juni t/m 6 augustus: volg de vlasroute in Friesland

Tekst en foto: Vlasroute 

Vlasroute ‘Follow the Blue Line’ In Friesland gaat van start op zaterdag 18 juni, de eerste “vlasdag” van 2022. Op de zogeheten Vlasdagen in de maanden juni, juli en augustus staan vrijwilligers klaar om bezoekers alles te vertellen over vlas en de bewerking ervan. Ook worden er live-demonstraties gegeven.

De vlasroute, van ongeveer 30 kilometer lang, vertelt het verhaal van de teelt van vlas tot en met het eindproduct van handbedrukt linnen. De route – langs vlasvelden, ambachten en design – begint bij ambachtelijke textieldrukkerij Kleine-Lijn in Blije. Hier ontvangen bezoekers een gratis routekaart met tips en informatie. Nynke Runia, initiatiefneemster van de vlasroute, geeft in haar textieldrukkerij op 18 juni demonstraties van het bedrukken van linnen. Je kunt hier ook lekker sneupen in het winkeltje en gezellig een kopje thee of koffie drinken in de theetuin.

Deelnemende locaties

Ook in Blije is de locatie van Douwe van der Weij toegankelijk voor bezoekers. Douwe laat zien hoe je eendenkorven kunt maken van vlas. Tegenover deze locatie is een vlasveld en een paar proefstrookjes met oude Friese vlasrassen. In vlasmuseum It Braakhok in Ee staan de vrijwilligers klaar om de bewerking van vlas te demonstreren. Hier zijn ook vlasboekjes te koop. Bij Timpelsteed in Engwierum is naast de biologische groenten en fruit en producten zoals lijnzaad en lijnolie. Pyt Sipma van Timpelsteed kan je alles vertellen over de vlasteelt. Hier zijn ook twee vlasvelden te bezoeken.

Informatie

Kijk voor alle (actuele) informatie en de volledige route op de website. De Vlasdagen zijn op 18 juni, 25 juni, 2 juli, 9 juli, 16 juli, 23 juli, 30 juli en 6 augustus. De deelnemende locaties zijn vaak van 10.00-17.00 uur geopend en een aantal locaties op de route zijn ook de hele week geopend.