Lifestylemagazine over Noord-Nederland

6 mei: fietstocht door Nationaal Park Dwingelderveld

Nationaal Park Dwingelderveld

Tekst: Natuurmomenten | Foto: Natuurmonumenten – Couwenberg

Wie weleens van de Davidsplassen of van het Smitsveen heeft gehoord, weet dat dit vennen zijn in Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe. Maar waar danken deze vennen hun naam aan? Tijdens een leerzame fietstocht geeft gids Axel Wiewel hier antwoord op.

Deze zogeheten "toponiementocht", georganiseerd door Natuurmonumenten, brengt je langs bijzondere plekken in het Dwingelderveld. Onderweg passeren de meest fascinerende verhalen over de geschiedenis van dit gebied en de vennetjes de revue. Op deze manier kom je steeds meer te weten over de bijzondere namen ervan.

Axel Wiewel is schrijver van onder andere het boek De schoonheid van het Dwingelderveld. Hij heeft onderzoek gedaan naar de verschillende namen van vennen en veldnamen in Nationaal Park Dwingelderveld en kan hier uren over vertellen. Na de fietstocht heb je de gelegenheid om het boek De schoonheid van het Dwingelderveld te laten signeren. Wie het boek nog niet in zijn bezit heeft, kan terecht in het Bezoekerscentrum in Ruinen (aan de Benderse 22). Daar start ook de fietstocht.

Meld je vooraf aan via de website van Natuurmonumenten. De fietstocht begint om 13.00 uur en duurt ongeveer 2.5 uur. Zelf een fiets meenemen is nodig.

Uittips
  • Nationaal Park Dwingelderveld, Davidsplassen, Dwingeloo, Drenthe, Nederland, Europa, Nationaal Park Dwingelderveld, Davidsplassen