Lifestylemagazine over Noord-Nederland

9 en 10 april: rondleidingen langs stinzenplanten

Tekst en foto: De Schierstins 

Bij De Schierstins in Veenwouden worden op zaterdag 9 en zondag 10 april rondleidingen gehouden langs de stinzenplanten en door het gebouw. Deskundige gidsen vertellen de bezoekers over de stinzenplanten en de historie van de stins. Ook geeft botanisch tekenaar Sigrid Frensen uitleg over haar prachtige tekeningen, die geëxposeerd worden in de zaal.

In De Schierstins is een expositie over Het Laatste Friese Torenkasteel en over de schrijver Theun de Vries te bezichtigen. Botanisch tekenaar Sigrid Frensen is beide middagen aanwezig om over haar expositie Botanisch Gezien te vertellen of zelf te tekenen. Zij toont in De Schierstins prachtige tekeningen van planten, soms compleet met bloem en bol. Je ziet dus de plant nog beter dan wanneer die buiten staat.

Het bijzondere van de Schierstins-tuin is dat het de meeste soorten stinzenplanten op zo’n relatief kleine oppervlakte in Friesland herbergt. Wat de Schierstins-tuin ook apart maakt, is het feit dat de stinzenplanten de naam als soort hebben gekregen, dankzij de inwoners van Veenwouden. Vroeger stond de tuin van het monumentale gebouw vol met de witte bloemen van het Haarlems klokkenspel. De dorpsbewoners noemden ze de "stinseblomkes". Dr. J. Botke is de eerste die deze naam op schrift heeft gesteld.

Informatie

Aanleiding van deze rondleidingen is het Museumweekend. De rondleidingen vinden plaats tussen 13.30-17.00 uur. Omdat het Museumweekend is, is de entreeprijs van De Schierstins dat weekend de helft van de normale prijs.