Receptuur en foodstyling: Hester Oppedijk van Veen / PrinsesHeerlijk Foodstyling | Foto: José van Riele
In de winter kunnen we wel een warme en smakelijke oppepper gebruiken. Daarom duiken we graag de keuken in en maken we gerechten die perfect bij dit koude seizoen passen, zoals typische sûkerlatten uit Friesland. Een heerlijk koekje bij een kop koffie, thee of zelfs warme chocolademelk! We delen het recept met je.
Ingrediënten:
- 300 gr zelfrijzend bakmeel
- 150 gr witte basterdsuiker
- 30 gr zachte roomboter
- ½ el gemalen anijszaadjes
- 50 ml volle melk
- 200 gr poedersuiker
- 1 ei
- snuf zout
Benodigdheden:
- vijzel
- bakpapier
- deegroller
Werkwijze:
- Verwarm de oven voor op 180 ℃ en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Vijzel de anijszaadjes fijn en meng met het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker, de roomboter, de helft van de melk en het zout.
- Kluts het ei los en voeg aan het mengsel toe. Kneed het met de hand tot een kruimelig deel en voeg vervolgens in delen de rest van de melk toe en kneed het mengsel tot een samenhangende bal.
- Bestuif het aanrecht met een beetje bloem. Snijd vervolgens het deeg in twee gelijke delen en rol uit tot een lange reep van ongeveer 12 cm breed en 30 cm lang. Maak de zijkanten mooi recht en de uiteindes rond.
- Leg de suikerlatten op de met bakpapier beklede bakplaat en bak de koek in ongeveer 20 minuten lichtbruin. Laat afkoelen.
- Meng de poedersuiker met wat water tot er een dik glanzend glazuur ontstaat en bestrijk hiermee de afgekoelde koek en laat het glazuur uitharden.