Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Tot en met 13 maart: 'Winterkoorts'

Beleef weer de "echte winters van toen".

Winterkoorts

We steken even de provinciegrenzen over, en wel naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Daar is deze maanden de nieuwe tentoonstelling Winterkoorts te zien.

Ontdek in Winterkoorts alles over ontberingen en ijspret, die een strenge winter met zich meebrengt. Ervaar zelf het winterplezier van vroeger en doe mee met een wedstrijdje priksleeën of schaats een rondje op de baan. Bovendien brengen de persoonlijke beelden en verhalen de “echte winters van toen” weer tot leven.

Ook Noorderlingen kunnen in het museum hun hart ophalen, want in de tentoonstelling wordt veel over Hindelooper priksleden, Friese doorlopers en de oversteek van Enkhuizen naar Stavoren verteld.

In de tentoonstelling tref je ook veel bijzondere objecten. Een prachtig voorbeeld is het topstuk van Barend Avercamp (1612-1679), waarop talloze mensen van uiteenlopende rangen en standen zich vermaken op de dichtgevroren stadsgracht van Kampen rond 1650. Ook het aangrijpende verhaal van Klaas Bording en zijn twee zonen, die in 1849 tijdens het ijsvissen noodgedwongen veertien dagen op een ijsschots ronddreven voordat ze werden gered, wordt uitgelicht. Daarnaast vind je unieke werksleeën, die nooit eerder tentoongesteld zijn en diverse winterkledingstukken, waaronder gekookte wanten, kapers en ijsklompen.

Uittips
  • Zuiderzeemuseum
  • Zuiderzeemuseum