Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Woensdag 20 oktober: Lezing over tuinarchitect Roodbaard

Tijdens de lezing “Roodbaards rondwandelingen, een nieuwe kijk op het landschapspark Lyndenstein” leer je van alles over het ontwerp van het park tot de realisatie ervan.

Lyndensteyn Beetsterzwaag

Op woensdagavond 20 oktober begint in de Buorskip in Beetsterzwaag om 20:00 uur de lezing “Roodbaards rondwandelingen, een nieuwe kijk op het landschapspark Lyndenstein”, door Els van der Laan-Meijer, landschapsarchitect en groen-erfgoedspecialist bij bureau Noordpeil, auteur van diverse publicaties over de 19de-eeuwse landschapsparken en tuinen van Lucas Pieters Roodbaard (1782-1851).

Er wordt een virtuele wandeling gemaakt door het park van Lyndenstein in de tijd dat deze werd aangelegd. Vier prachtige ontwerptekeningen, die Roodbaard in opdracht van Frans Godard baron van Lynden (1781-1828) en zijn echtgenoot en later weduwe Cornelia Johanna Maria Borcharen (1789-1864) heeft gemaakt, vertellen het verhaal van een bijzondere aanleg. Wat waren Roodbaards ontwerpideeën en wat zien we daar vandaag de dag nog van terug? Bijzonder is de combinatie van tuinen voor ‘lust en nut’, het genieten van de wandeling met panoramische effecten en verrassende taferelen, zowel langs de slingerende vijverpartij als door de moestuinen en langs aspergebedden. Roodbaard was daarmee zijn tijd ver vooruit, de eetbare tuin was ook in zijn tijd een plek om ‘aangenaam te verpozen’.

De lezingen worden georganiseerd door Historisch Beetsterzwaag samen met Cultbee. Meer info over Els van der Laan op de website van Noordpeil. Reserveren aanbevolen!

Kijk voor meer informatie en het complete programma van de lezingen op www.historischbeetsterzwaag.nl/lezingen.
Locatie: Zalencentrum De Buorskip, Vlaslaan 26, 9244CH Beetsterzwaag
Datum: woensdagavond 20 oktober 2021
Tijdstip: 20:00 uur; ontvangst vanaf 19:30 uur
Entree: 10 euro
Kaartverkoop:
- Online via eventbrite: https://elsvanderlaan.eventbrite.nl/en
- Op de avond zelf ook bij de kassa aan de zaal.

Uittips
  • Cultbee
  • Heleen Verhage