Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Een weekend op stand in adellijk Friesland

Veel adellijke families hebben hun sporen achtergelaten in Zuidoost-Friesland.

Oranjewoud

Imposante landhuizen, eindeloze boslanen en rijkversierde tuinen: veel adellijke families hebben hun sporen achtergelaten in Zuidoost-Friesland. Noorderland dook in deze roemrijke geschiedenis en zette de plekken op een rij waar de invloeden van vroeger nog goed zichtbaar zijn. Bezoek ze zelf tijdens een dagje uit of weekend weg in eigen (Noorder)land.

Oranjewoud
Als er een plek is waar je je nog een echte vorst voelt, dan is het Oranjewoud wel. Dit bosrijke gebied, iets ten oosten van Heerenveen, bestaat uit eeuwenoude landgoederen en parken en heeft zijn naam te danken aan de Oranjes, die er vanaf 1664 graag verbleven. Uiteindelijk trokken ze weg uit hun imposante buitenverblijven en vestigden ook andere voorname families zich in Oranjewoud. Vandaag de dag kun je je nog steeds vergapen aan de overgebleven landhuizen en bijhorende (over)tuinen. Wandel of fiets over de lange boslanen en eindeloze kronkelpaadjes en laat je onderweg verrassen door de overblijfselen van deze koninklijke geschiedenis.

Beetsterzwaag
Wie Friese adel zegt, noemt Beetsterzwaag vaak ook in één ademteug. Dit idyllische dorp was vroeger een plek met veel aanzien en wordt daarom niet voor niks het “Wassenaar van het noorden” genoemd. Hoewel veel adellijke families uit Beetsterzwaag vertrokken zijn, drukten zij duidelijk hun stempel op de omgeving. Het dorp telt maar liefst 49 rijksmonumenten, waarvan de meeste aan of rondom de Hoofdstraat – de belangrijkste weg van het dorp – liggen. De indrukwekkende herenhuizen, villa’s en boerderijen vertellen stuk voor stuk een uniek verhaal. Neem er eens een kijkje en ontdek zelf de grandeur van dit karakteristieke dorp.

Ga voor meer informatie over Friesland naar friesland.nl en zuidoostfriesland.nl.

Meer lezen? Het complete verhaal verscheen in Noorderland 2020-8. Dit nummer is nu te koop in onze webshop!

Cultuur
  • Karlijn Noordhof
  • Karlijn Noordhof