Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zondag 26 september: Filmvertoning 'De Legende'

Op deze middag staat het C+B Museum volledig in het teken van blueszanger Harry Muskee.

Harry Muskee

In het C+B Museum in Grolloo wordt op de sterfdag van Harry Muskee, 26 september, extra aandacht aan de blueszanger besteed. Die dag is het tien jaar geleden dat Harry Muskee overleed. Op de zondagmiddag komt filmmaker Willem van der Linde naar café-restaurant Hofsteenge in Grolloo. Van der Linde trok tussen 1981 en 1985 enige tijd met Harry Muskee op en maakte filmopnames die hij verwerkte in de documentaire “De Legende”.

Willem van der Linde gaat in deze film op zoek naar een verloren liefde: de muziek van Cuby & the Blizzards, zijn geboortegrond in Drenthe en de wortels van het “blues-gevoel”. Hij nam zijn jeugdheld Muskee mee naar verschillende plekken in en rond Grolloo. Hij sprak met hem over "Cuby" en de Drentse blues.

Journalist Wouter Bessels, als archivaris verbonden aan het C+B Museum, praat op 26 september met Willem van der Linde over zijn herinneringen aan de filmopnames en aan Harry Muskee. Hierna zal de originele versie van “De Legende” worden vertoond, zoals die in 1985 werd uitgezonden. Heel speciaal is dat Van der Linde ook fragmenten zal laten zien die niet in de uiteindelijke filmmontage zijn opgenomen en die niet of nauwelijks eerder te zien waren.

Muskee verkeerde halverwege de jaren tachtig niet in de beste periode van zijn leven en carrière. Zo weigerde hij bij de filmopnames terug te gaan naar zijn voormalige boerderijtje aan de Voorstreek, thans het C+B Museum. Zijn onzekerheid en zelfs enige mate van depressiviteit, maar ook zijn Drentse nuchterheid klinken nadrukkelijk door, en dat maakt deze film onder meer zo bijzonder. De gesprekken met Muskee worden afgewisseld met archiefbeelden van de groep, fragmenten uit een concert van Muskee's band de Muskee Gang en beelden van het Drentse platteland.

Overigens staat de hele maand september flink in het teken van de frontman van Cuby & the Blizzards, met onder meer de theatervoorstelling “Muskee – So many roads” op de Havenkade in Assen en de nieuwe documentaire van Jan Douwe Kroeske, “Talkin’ Blues”, die op 24 september in Assen in première gaat en die op 26 september op televisie wordt uitgezonden. Bovendien verschijnt eind deze maand ook nog eens de nieuwe live CD/LP “Grolloo Blues”.

Het programma van de middag op 26 september met Willem van der Linde bij Hofsteenge luidt in grote lijnen:

16.00 uur: Inloop
16.15 uur: Gesprek met Willem van der Linde + vertoning niet gebruikte fragmenten
17.00 uur: Vertoning “De Legende”
17.50 uur: Napraatje met eventuele vragen
18.00 uur: Einde.

De entreeprijs voor deze middag bedraagt 5 euro. Betaling bij binnenkomst aan de kassa.
Voor deze middag moeten belangstellenden zich vooraf aanmelden via email: info@cubymuseumgrolloo.nl

Uittips
  • C+B Museum
  • C+B Museum