Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Autopuzzeltocht 'Het andere Friesland'

De rijke historie van het turfgebied in Zuidoost-Friesland ontdek je met de autopuzzeltocht van LocalGroningen.

roadtrip

Een primeur voor LocalGroningen: een autopuzzeltocht die volledig door Friesland gaat! Na succesvolle routes als het Westerkwartier, Hogeland en Midden-Groningen, keken ze bij LocalGroningen ook eens buiten de provinciegrenzen: zijn daar ook die mooie verhalen, bijzondere weetje en rijke historie te vinden? Dat bleek zeker het geval.

Een rijke historie, maar ook leven in armoede zijn de kenmerken van Zuidoost-Friesland. Het gebied, rijk aan turf, zorgde voor grote verdeeldheid tussen de arme arbeiders en de rijke veenheren. Wateren voor het afvoeren van de turf naar het westen van het land werden met de hand(!) gegraven, en langs de draaibruggetjes op de Turfroute is het goed toeven. Socialisme? Juist in deze regio vond dat zijn oorsprong onder invloed van de economische kloof die werd veroorzaakt door het turf.

De route vertelt het verhaal over de turfgravers, en je maakt kennis met een paar steenrijke families die van grote invloed geweest zijn op hoe het gebied nu is. Je rijdt soms langs kaarsrechte 'turf'-kanalen én dan weer steek je een oeroude, kronkelende rivier over. Je komt terecht in mysterieuze bossen, kunt dwalen over uitgestrekte heidevelden en ontdekt het bestaan van pingo's en rivierduinen.

De autopuzzeltocht ‘Het Andere Friesland’ start bij landgoed De Slotplaats te Bakkeveen, net geopend door eigenaren Jouke en Mieke. Na een autorit van zo'n 67 kilometer eindig je midden in het pittoreske dorpje Oldeberkoop bij het historisch middelpunt, de St. Bonifatiuskerk.

Voor meer informatie en aanmelden ga je naar de website van LocalGroningen.

Routes
  • LocalGroningen
  • Meindert van der Haven