Lifestylemagazine over Noord-Nederland

5 t/m 27 juni: tentoonstelling 'Uit het Dorp: corona of zorgeloos'

Sommigen kunnen het woord 'corona' niet meer horen, anderen raken er juist door geïnspireerd.

Corona

Een juk van ruim 3 meter om mensen op 1,5 meter afstand te houden, een portret met mondkapje, scrabblespel met thema ‘corona’ en schilderijen met zorgeloze onderwerpen. Daarmee is de expositie van Kunst uit het Dorp in de Schierstins, het cultureel historisch centrum, te Feanwâlden zo’n beetje samen te vatten.

De nieuwe expositie over corona wacht al sinds half december op kijkers, maar vanaf zaterdag 5 juni t/m zondag 27 juni zijn de schilderijen pas echt goed te bewonderen.

Sommigen kunnen het woord corona niet meer horen, anderen raken juist door het thema geïnspireerd. Kunstenares Jannie te Linde was geraakt door het verlies van een goede vriend in de eerste periode toen het virus toesloeg in Nederland. Zij beeldt het thema met veel gevoel uit in schilderijen met de titels als ‘Coronaknuffel’, ‘Wat doen we met haar’ en ‘Na de dienst’.

Kunstenaar Johannes Sietsma werkt het onderwerp ‘corona’ uit in diverse driedimensionale vormen. Zo heeft hij een juk gemaakt met aan weerszijden 1,5 meter lengte en aan de uiteinden geen emmer maar bokshandschoen om de mensen op afstand te houden. Ook maakt hij de vorm die het coronavirus in de media kreeg: een bol met uitsteeksels, waarbij Sietsma de Britse variant in een stekel met de kleuren van de Engelse vlag uitbeeldt. ‘Meat corona’ en ‘Schreeuw om vrijheid’ zijn andere artistieke uitwerkingen van het onderwerp.

De tentoonstelling is nog tot en met 27 juni te bekijken. Ga voor meer informatie en actuele bezoekersinfo naar de website van de Schierstins.

Uittips
  • Stichting De Schierstins
  • Stichting De Schierstins