Heb je nog restjes over? Wil je minder vlees en meer groente eten? Of wil je vaker smullen van lokale seizoensproducten? Wat je doel ook is, met de recepten – van een smakelijk voorgerecht tot een overheerlijk toetje – in onze nieuwste editie weet je zeker dat je geniet van een duurzaam menu.
Stoofperenijs met sabayon en wentelteefje van Fries suikerbrood
Ingrediënten:
- 500 gr gekookte stoofperen
- 150 ml kookvocht van de stoofperen
- 200 ml slagroom
- 30 gr vanillesuiker
- 1 tl maïzena of aardappelzetmeel
- 5 eidooiers
- 30 gr suiker
- 100 ml versterkte wijn (zoals marsala) of een zoet Fries, Gronings of Drents likeurtje
- 4 plakken suikerbrood
- 1 ei
- 50 ml melk
- 1 tl kaneel
- 2 el roomboter
Bereidingswijze:
- Pureer de stoofperen tot een gladde puree. Meng met de slagroom, vanillesuiker en 4 el kookvocht en doe in de ijsmachine en draai tot een glad ijs.
- Schep in een bakje en zet dit in de vriezer.
- Breng de rest van het kookvocht aan de kook. Maak een papje van de maïzena en voeg toe aan het vocht en bind tot een gladde saus.
- Klop het ei met de melk en de kaneel los. Halveer de plakken suikerbrood en haal ze door het eimengsel. Verhit een koekenpan met de roomboter en bak de wentelteefjes goudbruin.
- Meng de eidooiers met de suiker en de alcohol en klop schuimig in de kom. Doe een laagje water in een pan, breng aan de kook en zet de kom op de pan. Let op! De kom mag het water niet raken. Klop nu au bain-marie het geheel tot een schuimig geheel. De eieren mogen niet stollen. Zodra de sabayon dik en lobbig wordt, haal direct van het vuur en klop goed door.
- Haal het ijs uit de vriezer en laat het wat zachter worden.
- Leg de wentelteefjes op het bord, schep het ijs erop, schep de sabayon erover en schenk wat stoofperensaus erbij.
Bron: Recepturen: Hester Oppedijk van Veen - PrinsesHeerlijk Foodstyling | Beeld: Jose van Riele
Culinair
- Recepturen: Hester Oppedijk van Veen - PrinsesHeerlijk Foodstyling
- Jose van Riele