Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Doe ook mee: meet de duisternis

Rijksuniversiteit Groningen en Forum Groningen gaan samen met burgers de duisternis meten.

Duisternis

In februari en maart onderneemt CurioUs?, een initiatief van onder andere Rijksuniversiteit Groningen en Forum Groningen, een actie samen met burgers om de duisternis te meten. Met deze actie hoopt de organisatie iedereen bewust te maken van de noodzaak om de duisternis te beschermen.

Meedoen
Het winterse sterrenbeeld Orion staat centraal in deze speciale meetactie, die plaatsvindt in de periode 1-15 februari en 1-15 maart. Iedereen kan aan de actie meedoen door de sterren te tellen in dit goed herkenbare sterrenbeeld. Hoe precies? Ga 's avonds naar buiten en zoek het sterrenbeeld op. Wacht een kwartiertje om je ogen aan de duisternis te laten wennen. Tel nu het aantal sterren dat je ziet in het sterrenbeeld. Ben je een pietje-precies? Doe dan de telling meerdere keren achtereen en geef het gemiddeld aantal sterren door. De metingen kun je doorgeven via de website.

Donkerte
Nachtelijke donkerte is van belang voor mens en natuur. Onderzoek duidt erop dat het verdwijnen van duisternis door overmatig gebruik van kunstlicht nadelige gevolgen heeft voor mens, flora en fauna. Maar hoe duister is het eigenlijk nog? De RUG heeft in het kader van het programma Donkerte van de Wadden, een initiatief om bewoners en bezoekers van het Waddengebied duisternis te laten ervaren en bewust te maken van het belang ervan, een duisternis-meetnetwerk opgezet. Omdat het moeilijk is om overal te meten, roept de RUG burgers om mee te helpen.

Uittips
  • Rijksuniversiteit Groningen
  • iStock