Lifestylemagazine over Noord-Nederland

De lekkerste oliebollen

Of je daarnaast nog druk spekdikken staat te bakken of juist Drentse knieperties, oliebollen mogen echt niet ontbreken op een oud en nieuw-feest.

oliebollen

In heel Nederland staat één lekkernij centraal met oud en nieuw: de oliebol. Of je daarnaast nog druk spekdikken staat te bakken of juist Drentse knieperties, oliebollen mogen echt niet ontbreken op een oud en nieuw-feest. Wil je ze zelf bakken? Noorderland heeft het recept voor je.

De perfecte oliebol is knapperig van buiten en lekker zacht van binnen. Niet te vettig, goed op smaak en natuurlijk royaal bestrooid met poedersuiker voor de liefhebber. Je kunt krenten of stukjes appel naar smaak toevoegen, maar neutraal smaken ze ook heerlijk!

Ingrediënten:

- (Optioneel) 150 gram krenten
- 500 ml melk
- 1 zakje gist (7 gram)
- 2 el witte basterdsuiker
- 500 gram bloem
- snufje zout
- 1 ei
- zonnebloemolie
- poedersuiker

Bereidingswijze:

- Als je besluit krenten te gebruiken, laat deze dan eerst 15 minuten wellen in warm water.
- Warm de melk op totdat deze lauw is. Voeg dan de gist en suiker toe en roer even kort door. Laat de melk 5 tot 10 minuten staan, zodat de gist z'n werk kan doen.
- Zeef de bloem in een kom en voeg een snufje zout toe. Roer dit door elkaar. Voeg het ei toe en meng dit door de bloem. Blijf mixen terwijl je langzaam de melk erbij giet totdat je een glad beslag hebt.
- Dek de kom af en zet hem een uur lang op op de verwarming zodat het deeg kan rijzen. Het deeg moet in volume verdubbelen.
- Stel de frituurpan in op 180 graden of zet een goede pan op het vuur en verhit hierin de zonnebloemolie tot 180 graden.
- Dip een ijslepel in wat olie en schep 4 à 5 oliebollen tegelijkertijd in het vet. Heb je geen ijslepel? Gebruik dan twee gewone lepels om bollen te vormen.
- Bak de oliebollen 4 à 6 minuten totdat ze goudbruin zijn. Als ze niet uit zichzelf omdraaien, doe dit dan halverwege met een lepel.
- Leg de gare oliebollen in een kom of vergiet met keukenpapier.
- Herhaal dit proces totdat je al het beslag hebt opgemaakt.
- Bestrooi de oliebollen met poedersuiker en geniet ervan!

Culinair
  • zefirchik06/iStock