Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Klassieker uit Groningen: zo maak je spekdikken

Kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes kennen we allemaal wel, maar heb je weleens van spekdikken gehoord? Dit zijn warme koeken met een bite die traditiegetrouw rond de jaarwisseling worden gegeten. Even het wafelijzer zoeken en daarna is het een kwestie van een beslag kloppen en bakken maar. Wij hebben het traditionele recept voor je. 

Spekdikken

Een eeuwenoude traditie

Smaken doen ze natuurlijk alle dagen best, maar spekdikken hoen officieel bij oud en nieuw. Spekdikken zijn warme koeken, een typisch en stevig streekgerecht uit de Groningse regio Westerwolde. De vrouwen bakten al vroeg in december traditiegetrouw een flinke stapel van deze Oost-Groninger specialiteit, waarvan dan later, tijdens de jaarwisseling, werd gesmuld.

Benodigdheden:

  • 1500 gram roggemeel (grof, met vezels)
  • 500 gram gerstemeel (grof, met vezels)
  • 1000 gram gele basterdsuiker
  • 400 gram roomboter
  • een halve liter water
  • 6 tot 8 eieren
  • 2 droge metworsten (in kleine stukjes gesneden)
  • 250 gram ontbijt- of zuurkoolspek
  • wafelijzer

Zo maak je spekdikken:

  1. Het is eigenlijk heel simpel: maak een beslag van alle ingrediënten, behalve de droge metworsten en het spek.
  2. Schep vervolgens een lepel beslag op het hete (wafel)ijzer en voeg dan pas de metworst en het spek toe en bak de koeken mooi bruin.
  3. Variëren? Voeg eens een snufje kaneel of een beetje stroop aan het beslag toe voor een extra donkere kleur en zoetere smaak. Probeer ook andere, gedroogde worstsoorten. Want zoveel smaken, zoveel verschillende spekdikken.
Culinair