Recept: ouderwetse spekdikken

Sommige oude ambachten heb je zó onder de knie. Spekdikken bakken bijvoorbeeld.

Tekst en fotografie: Jolanda de Kruyf | Recept: Onstwedder Gaarv'n

Sommige oude ambachten heb je zó onder de knie. Spekdikken bakken bijvoorbeeld. Warme koeken met een bite. Echt een klusje voor smulpapen. Het wafelijzer zoeken – je wist toch zeker dat je zo’n ding in huis had - kost waarschijnlijk nog de meeste tijd. Daarna is ’t een kwestie van een beslagje kloppen en bakken maar.

Smaken doen ze alle dagen best, maar spekdikken hóren officieel bij Oud en Nieuw. Een typisch, stevig streekgerecht uit Westerwolde. De vrouwen bakten al vroeg in december traditiegetrouw een flinke stapel van deze Oost-Groninger specialiteit, waarvan dan later, tijdens de jaarwisseling werd gesmuld. Even opgepiept, want warm zijn ze ‘t lekkerst. En vond je onverhoopt een lapje stof of een stukje schoenzool in jouw koek? Dan was je letterlijk “voor het lapje gehouden”. Een eindejaarsgrapje van de kok.

Het eigen, geheime clubrecept van Onstwedder Gaarv'n verklappen…? Nee, daar prakkiseert secretaris Wessel Volders natuurlijk niet over. De spekdikken van zijn stichting hebben een reputatie hoog te houden. Maar vooruit, dit is de basis.

Spekdikken bakken

Ingrediënten: 

  • 3 pond (1500 gram) roggemeel (grof, met vezels)
  • 1 pond (500 gram) gerstemeel (grof, met vezels)
  • 2 pond (1000 gram) gele basterdsuiker
  • 4 ons (400 gram) roomboter
  • een halve liter water
  • 6 tot 8 eieren
  • 2 droge metworsten
  • half pond (250 gram) ontbijt- of zuurkoolspek 

Bereidingswijze:

  • Maak een beslag van alle ingrediënten behalve het vlees. 
  • Schep een lepel beslag op het hete (wafel)ijzer, voeg dan pas worst en spek toe en bak ze maar bruin. 
  • Variëren? Voeg eens een lepel stroop aan het beslag toe voor ’n extra donkere kleur en zoetere smaak, of ’n snufje kaneel. Probeer ook andere, gedroogde worstsoorten. Want zoveel smaken, zoveel spekdikken.

Laatste nieuws