Een eeuwenoude traditie
Smaken doen ze natuurlijk alle dagen best, maar spekdikken hoen officieel bij oud en nieuw. Spekdikken zijn warme koeken, een typisch en stevig streekgerecht uit de Groningse regio Westerwolde. De vrouwen bakten al vroeg in december traditiegetrouw een flinke stapel van deze Oost-Groninger specialiteit, waarvan dan later, tijdens de jaarwisseling, werd gesmuld.
Benodigdheden:
- 1500 gram roggemeel (grof, met vezels)
- 500 gram gerstemeel (grof, met vezels)
- 1000 gram gele basterdsuiker
- 400 gram roomboter
- een halve liter water
- 6 tot 8 eieren
- 2 droge metworsten (in kleine stukjes gesneden)
- 250 gram ontbijt- of zuurkoolspek
- wafelijzer
Zo maak je spekdikken:
- Het is eigenlijk heel simpel: maak een beslag van alle ingrediënten, behalve de droge metworsten en het spek.
- Schep vervolgens een lepel beslag op het hete (wafel)ijzer en voeg dan pas de metworst en het spek toe en bak de koeken mooi bruin.
- Variëren? Voeg eens een snufje kaneel of een beetje stroop aan het beslag toe voor een extra donkere kleur en zoetere smaak. Probeer ook andere, gedroogde worstsoorten. Want zoveel smaken, zoveel verschillende spekdikken.
Culinair
- Recept: Onstwedder Gaarv'n
- Jolanda de Kruyf