Lifestylemagazine over Noord-Nederland

6x thuis uit eten

Heb je wat te vieren, of ben je gewoonweg dol op lekker eten? Deze 6 toprestaurants bieden ook tijdens de lockdown uitstekende menu's aan om thuis "uit eten" te gaan.

toprestaurants

Ieder jaar publiceert de toonaangevende horecagids Lekker de Lekker500, met de 500 beste restaurants van Nederland. Dit jaar is iets anders dan normaal, aangezien Nederland nu in de tweede corona-lockdown van 2020 zit. Daarom is er dit jaar géén top 100-ranking, maar worden 500 toprestaurants uitgelicht, die stuk voor stuk een eerbetoon verdienen in dit zware jaar. Wij zetten zes fantastische restaurants op rij waarvan je ook in deze tijd kunt genieten door middel van een afhaalmenu of maaltijdbox. Zo helpen we de restaurateurs de lockdown door.

Drenthe

Assen - Black Tie

Chef-kok Benjamin Vandenberg en gastvrouw en sommelier Liz Janssen voeren in hartje Assen sinds mei 2018 een informele zaak. Hier kun je aanschuiven voor een goed glas wijn of een trendy cocktail met lekkere bites in de bar. En voor een diner in het smaakvol modern ingerichte restaurant met fijne stoelen. Benjamin en zijn team koken in de open keuken regelmatig wisselende verrassingsmenu’s en er is alleen keuze in menu’s vanaf drie tot en met zes gangen. Dit om optimale versheid te kunnen garanderen. Streekproducten zijn een must. De paddenstoelen worden handmatig geplukt, de forel wordt zelf gevangen uit de forellenvijver en de verse groenten worden gehaald uit eigen groentetuin. Benjamin gaat daarnaast ook zelf bij de veehouders langs om zich te kunnen vergewissen van topkwaliteit producten.
Tijdens de tweede lockdown biedt Black Tie verschillende arrangementen aan. Van dinsdag tot en met donderdag kun je een daghap bestellen, in het weekend een 3- of 4-gangen verrassingsmenu. Bezorgt in Assen.
theblacktie.nl

Meppel - Sukade

Gevestigd in het voormalige Smaeckpakhuys van Meppel uit 1860, waar smaakrijke producten uit de hele wereld – zuidvruchten, specerijen, sukade – naartoe werden verscheept. Chef-kok Thomas van Mechelen schuwt niet de smaakpapillen van de gasten te verrassen met herkenning van deze ingrediënten maar ook nieuwe ontdekkingen passeren de culinaire revue. Er wordt klassiek Frans gekookt met
een knipoog naar het verleden en verre oorden, waarbij gebruik wordt gemaakt
van moderne bereidingstechnieken. De seizoenen zijn leidend voor de gerechten die in de keuken worden gecreëerd en de gebruikte producten zijn zo veel mogelijk regionaal. Gastvrouw-sommelier Joleen Dannenburg en haar vrolijke team zorgen voor een fijn verblijf. Op zomerse dagen kun je genieten aan het water op het sfeervolle terras.
Ook Sukade biedt 3- en 4-gangen menu's aan die je thuis af kunt maken. Heerlijk "uit" eten, maar dan thuis!
restaurantsukade.nl

Friesland

Sneek - Le Petit Bistro

Patron-cuisinier Jan Gerard van der Wal is er, samen met Wouter Brandsema, in geslaagd om in Friesland een Parijs sfeertje neer te zetten met zijn kleine Frans georiënteerde bistro in hartje Snits. Fraai porselein en zilveren bestek sieren witgedekte tafeltjes, met kristalhelder gepoleerde glazen waar al snel een fonkelende wijn in geschonken wordt. De menukaart wisselt regelmatig en volgt de seizoenen op de voet. Er is ook een wisselend dagmenu en keuze uit à la carte. En, heel fijn: je kunt hier terecht voor een Petit Theatre Menu, een smaakrijk niet al te zwaar surprisemenu waarbij je gegarandeerd twintig minuten voor de voorstelling begint in het theater (op loopafstand) klaar bent met eten. Quel bon service! Het traiteur-afhaalmenu, waarmee de gasten de Frans keuken in huis kunnen halen en thuis een eigen Le Petit Bistro kunnen creëren, is tijdens de intelligente lockdown geïntroduceerd. En wegens het enorme succes zal Le Petit Bistro hier in de toekomst mee verder gaan.
Geniet van het maandelijks wisselende 4-gangenmenu bij jou thuis.
petitbistro-sneek.nl

Wolvega - Restaurant Smink

Oud-Librije kok Jan Smink is niet voor één gat te vangen. In een eigentijdse ambiance (een voormalig bankkantoor) met veel zwarttinten in combinatie met natuurlijke materialen wordt gekookt met lef, veel creativiteit, innovatie en een grote dosis beleving. De liefde voor Friesland spat van het bord. Jan: “Ik kook en werk het liefst met zoveel mogelijk regionale producten, maar als je met de beste producten wilt werken halen we ook ponzu uit Japan, duif uit Frankrijk, truffel uit Italië, maar ook van eigen kweek. We hebben een eigen groente- en kruidentuin in een dorp vlakbij waar alles voor ons wordt gekweekt. De biest en het vlees komen van de boerderij van mijn ouders. Heel divers.” Plezier ervaren we ook bij de zwarte brigade, die jong, hartelijk en zeer gastvrij is. Kortom: het Friese Wolvega kan bogen op een culinaire parel. Een aanwinst voor de regio!
Geniet nu van uitstekende menu's bij je thuis, die je alleen nog even hoeft op te warmen.
Jansmink.com

Groningen

Aduard - Onder de Linden

Patron-cuisinier Steven Klein Nijenhuis voert sinds 2016 het bewind over restaurant Onder de Linden. Op slechts tien autominuten rijden van de stad Groningen vinden we dit prachtige rijksmonument uit 1735. De keuken van de chef is klassiek Frans, maar spannende creaties en combinaties met smaken uit het verre oosten worden niet geschuwd. Vis, schaal- en schelpdieren komen zoveel als mogelijk uit de Waddenzee, groenten uit eigen moestuin en er wordt gewerkt met lokale leveranciers. Alles wat op het bord verschijnt wordt bereid in eigen keuken en voor het huisgebakken brood ‘fiets je graag een eindje om’. Je kunt hier kiezen uit een vier- tot zesgangenmenu. Met dieetwensen wordt rekening gehouden. Op de wijnkaart pronken oude en nieuwe wijnen, er zijn speciaalbieren en er is een uitgebreide keuze non-alcoholische dranken.
Herberg Onder de Linden introduceerde de Dik Doun Box, een luxe diner voor twee bij je thuis.
herbergonderdelinden.com

Groningen - Voilà

De grote ramen geven het sympathieke en gezellige restaurant Voilà van Hans en Jitka Over een open karakter. En zo is ook de sfeer: informeel en gastvrij. Hier wordt een dagelijks wisselend vijfgangenmenu voor een vaste prijs gepresenteerd, volgens het principe table d’hôtes. De inspiratie hiervoor is opgedaan bij Franse bistro’s. Er worden uitsluitend bijpassende wijnen geschonken met enkele wijnen ernaast voor de liefhebber. Hans' gerechten worden bereid met dagverse seizoens- en regionale producten die voor het merendeel uit de directe omgeving komen. Elke dag start dan ook met de inkoop van verse producten en meermaals per week komen lokale leveranciers verse vis en vlees afleveren. Leuk om te weten: de menu’s die gedurende de coronacrisis zijn ontwikkeld, om af te halen en te laten bezorgen, blijven bestaan. De cateringmogelijkheden die Voilà biedt, worden daarnaast op hoog niveau verder uitgebouwd.
Je kunt iedere donderdag tot en met zondag het menu bestellen om af te halen of om te bezorgen in de stad Groningen en omgeving.
restaurantvoila.nl

Benieuwd naar alle restaurants in de Lekker 500? Bestel het magazine hier.

Culinair
  • Lekker500
  • iStock