Bekende Noorderlanders honkvast in eigen provincie

Buiten coronatijd zijn het behoorlijk drukke baasjes. Pensioen? Geraniums? Laat mannen als Foppe de Haan en Jacques d’Ancona maar niet lachen.

Buiten coronatijd zijn het behoorlijk drukke baasjes. Pensioen? Geraniums? Laat mannen als Foppe de Haan en Jacques d’Ancona maar niet lachen. Bezig zijn, scherp blijven, dat is hun credo. En al reizen ze beroepsmatig soms de halve wereld over, als het om de eigen thuisbasis gaat zijn de heren opvallend honkvast. Er gaat maar bar weinig boven Friesland, Groningen en Drenthe. 

Foppe de Haan is trots op zijn vaderland
Ze waren maar nét op tijd terug op Friese bodem, in februari dit jaar, toen het coronavirus ook ons land bereikte. ‘Ik heb twee jaar in Kaapstad gewerkt en daar hebben we veel vrienden opgedaan; we gaan er elk jaar een maand naartoe, waarin ik een periode les geef aan lokale trainers en we ook vakantie vieren.’ Een zee van vrije tijd strekte zich daarna uit voor Foppe de Haan (77), toen veel afspraken werden gecanceld als gevolg van de coronacrisis. Geen reuring op de voetbalvelden, een surreële rust op de bühne. Even geen lezingen, geen optredens om zich sterk te maken voor de stichting die zijn naam draagt en sport voor kinderen met een beperking stimuleert. Gelukkig kan er wél gegolfd worden – die anderhalve meter afstand is geen punt op de green – en dat doet-ie dan ook graag, de aimabele Fries voor wie sport een levenselixer is.

Jacques d’Ancona verlangt naar het volle leven
Natuurlijk bruist het onmiskenbaar op Broadway en heeft het theaterleven in Londen zeker z’n charmes. Maar uiteindelijk gaat er toch niets boven de Stadsschouwburg van Groningen, dat monumentale toneelpodium van zijn geboortestad. En zo plukt Jacques d’Ancona (82) met liefdevolle gretigheid rustig nog een paar – soms verrassende – lezerstips uit eigen archiefkast, voor wie deze zomer op Noorderlandtour trekt.
Delfzijl, Stadskanaal, Hoogeveen, Hoogezand, Drachten, Assen. Jacques d’Ancona kent de theaters van alle middelgrote steden in Noord-Nederland als zijn broekzak. De gelauwerd criticus werkt in en omringt zich met prominenten uit de wereld van entertainment en infotainment, show, sport, musical en cabaret. Ondanks zijn hoge leeftijd recenseert hij nog altijd meer dan 100 voorstellingen per jaar voor zijn werkgever Dagblad van het Noorden, maar sinds de corona-uitbraak gingen alle activiteiten ‘van 100 naar nul’. Drastisch. Precies zoals ’t eraan toeging in de vakwereld van zijn levenspartner; theatermaker, producent en zanger Hans Langhout met wie Jacques d’Ancona in het Drentse Paterswolde woont. ‘Een lieflijk landschap,’ daar niet van, ‘maar ik ben geen man voor de bossen, vind ze somber. En ik heb eens Lyme opgelopen, door een tekenbeet. Dus ben ik extra voorzichtig. Ik ben van het vlakke land, zoals Brel dat bezong en waar Lianne Abeln een schitterende streekvertaling van gemaakt heeft: Mien slichte laand. Al dan niet voorzien van koolzaad. Of slik. Ook in november vind ik het prachtig, dat wat suïcidale landschap.’

Meer lezen over Foppe de Haan en Jacques d'Ancona? Deze interviews verschenen in Noorderland 2020-5. Je bestelt dit nummer hier!

Bron: Jolanda de Kruyf | Beeld: Foppe de Haan

Laatste nieuws