Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Strandvakantie bij 't Nije Hemelriek

Op strandvakantie in Drenthe? Je verwacht het misschien niet direct in de provincie die grossiert in bosareaal, heidevelden en zandverstuivingen. Toch kun je hier ook prima terecht voor een relaxed dagje aan de blauwe plas.

Nije Hemelriek

Vergeet die Méditerrannée, zo blauw, zo blauw en zoek het deze zomer dichterbij huis. Wedden dat ook Drenthe je dat instant vakantiegevoel bezorgt? Zelfs op de Hondsrug, in de Boswachterij Gieten-Borger waan je je een beetje aan zee. Denk: hagelwit zand en kristalhelder water, omzoomd door evergreens die zich spiegelen in de blauwe diepte.

Op strandvakantie in Drenthe? Je verwacht het misschien niet direct in de provincie die grossiert in bosareaal, heidevelden en zandverstuivingen. Toch kun je hier ook prima terecht voor een relaxed dagje aan de blauwe plas. Zonet nog zoefde je over de N34, de Hunebed Highway, in gezwinde spoed met de stroom mee. Maar ineens is daar de afslag Gasselte en gloort een paradijselijk terrein voor alle soorten van vakantievermaak. Strandliggers, sportievelingen en avonturiers zijn er stamgasten. Het geluid van de “highway” verstomt al snel en je hartslag vertraagt vanzelf.

Happy little trees
’t Nije Hemelriek doet z’n naam eer aan. Het eerste vennetje is al een aangename verrassing en kijk, om de bocht glinstert het helderblauwe water van z’n grote broer: het Gasselterveld. Bezoekers voelen zich de koning te rijk in dit natuurlijke kunstwerk dat spontaan lijkt ontsproten aan de hand van landschapsschilder Bob Ross. Alsof het beeld met een paar simpele penseelstreken is neergezet. Een paar stille bospaadjes, spiegelende meertjes en plukjes happy little trees baden in het zonlicht van een mooie zomerdag. Geen besneeuwde bergtoppen, maar wie rond de grote plas loopt – en trek daar gerust een uurtje voor uit - stijgt wél tot grote hoogte.

Die hoogte heeft trouwens niets van doen met de Hondsrug, maar alles met de jarenlange zandwinning door Zeldenrust: in 1976 kreeg dit bedrijf een concessie voor het winnen van (metsel)zand en grind voor de bouw, op dit terrein van Staatsbosbeheer. Tot de klus, nu een jaar of vijf geleden, was geklaard. ‘Toen zijn we direct actief gaan nadenken hoe we dit gebied aantrekkelijk konden inrichten voor publiek,’ vertelt boswachter Martijn Harms.

Meer lezen? Dit artikel verscheen in Noorderland 2020-5. Je bestelt dit nummer hier.

Magazine
  • Jolanda de Kruyf
  • Tjeerd Visser