Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Ontdek de Elf Fonteinentocht in Friesland

Elf klaterende fonteinen zijn dé blikvangers van de Friese Elfsteden.

Elf Fonteinentocht

Elf klaterende fonteinen zijn dé blikvangers van de Friese Elfsteden. Internationale topkunstenaars maakten de waterkunstwerken twee jaar geleden in het kader van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa. Nu zijn het nieuwe, bijzondere bezienswaardigheden. Van poëtisch en sprookjesachtig tot ferm en hartstochtelijk. ‘Selfiekanons’ worden de fonteinen ook wel genoemd. Toeristen maken er inmiddels een sport van ze allemaal te fotograferen. 

Aandachtig turen twee witharige mannen in de vlezige muil van een reusachtige vis met verschrikte gouden ogen. Een roze tong, een glanzend gehemelte. Woeste witte waterpluimpjes spatten uit de onderlip, smalle stralen uit de bovenlip, alsof de vis letterlijk schuimbekt. 

Het geklater is ver op het havenhoofd te horen. Om de visfontein van Stavoren kan niemand heen: 3,3 meter hoog, 6 meter breed en 8,4 meter lang, gemaakt van kunsthars, pu-schuim en staal. Een carnavaleske verschijning, die zo op het eerste gezicht hevig contrasteert met het schilderachtige voorkomen van het Friese havenstadje.

De mannen lopen een rondje om de vis, taxeren de schubben en de kieuwen alsof het een nieuw model auto betreft. Een van hen diept een paar muntjes op uit zijn broekzak en werpt die in de roze muil. ‘Misschien brengt het geluk. Je weet maar nooit,’ grinnikt hij. ‘Nu naar Hindeloopen?’ oppert de ander als hij het slot van zijn elektrische fiets haalt. ‘We zijn fonteinspotters en gaan ze allemaal langs,’ verklaart hij en toont op zijn smartphone foto’s van fonteinen in Franeker, Sneek, IJlst en Leeuwarden. 

Meer lezen? Dit artikel verscheen in Noorderland 2020-5. Je bestelt dit nummer hier.

Cultuur
  • Marloes de Moor
  • 11fountains.nl