Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Tentoonstelling Friesland aan het Water

Cultuur Historisch Centrum de Schierstins toont van 13 juni tot en met 30 augustus schilderijen met het thema 'Friesland aan het water'.

Friesland

Cultuur Historisch Centrum de Schierstins toont van 13 juni tot en met 30 augustus schilderijen met het thema 'Friesland aan het water'. Het gaat om een deel van de Freark van der Bij-collectie.

De Friese wateren hebben een grote aantrekkingskracht op kunstenaars gehad. Het lijnenspel van schepen in havens, de steeds in tinten veranderende kust en een idyllische stadsgracht, de Nederlandse kunstschilders hebben ze talloze keren uitgebeeld. Dat geldt niet minder voor de kunstenaars in Friesland. Zo zijn de Skûtsjes van Meinte Walta en het Grootdiep in hartje Dokkum van Gosse Koopmans te zien. De Friese meren en plassen worden door Jeanette Heman weerspiegeld in De Deelen.

Er hangen realistische en impressionistische landschappen uit de eerste helft van de 20ste eeuw, zoals een boerderij aan het water bij Grou van Andries van der Sloot en de Dwarsfeart in Drachten van Ids Wiersma. Daar tegenover staan vrijwel abstracte, expressionistische werken zoals de kleurrijke Noordzee van Simon Lassche en Haven van Eddy Sikma uit naoorlogse periodes. De meeste kunstwerken zijn olieverfschilderijen, maar er worden op de expositie ook andere technieken getoond, zoals een druiluik etsen van Reinder Homan.

Vooraf reserveren is verplicht. Kijk voor tickets en meer informatie op schierstins.nl.

Uittips
  • De Schierstins