Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Ontdek het militaire erfgoed van het Waddengebied

Wanneer je in de duinen van het Waddengebied hebt gefietst of gewandeld ben je ze ongetwijfeld een keer tegengekomen of heb je ze ooit beklommen voor een mooi uitzicht: de betonnen bunkers uit de Tweede Wereldoorlog.

waddengebied

De Wadden liggen strategisch. Dat zie je terug aan de kust en in het landschap: overal vind je sporen van strijd en verhalen van oorlogen door de eeuwen heen. Gelukkig kunnen we nu vieren dat we al 75 jaar lang in vrijheid leven. In dat kader is er in het Waddengebied van alles te zien. Zo is er hard gewerkt om bunkers en stellingen van de Atlantikwall weer toegankelijk te maken, zowel op de eilanden als langs de Waddenkust.

Bij de Wadden denk je waarschijnlijk niet meteen aan militair erfgoed. Toch is de Waddenzee door de eeuwen heen altijd van groot strategisch belang geweest. Nog veel herinnert daaraan. Denk maar eens aan de vakantiefoto’s die je in veel familiealbums vindt, met spelende kinderen op een bunker uit de oorlog. Vooral dit “schurende erfgoed” van de Duitse Atlantikwall staat de laatste jaren weer in de belangstelling.

Meer lezen? Dit artikel verscheen in Noorderland 2020-4. Je bestelt dit nummer hier.

Magazine
  • Kees Terwisscha van Scheltinga, Niels Lahuis
  • Jonathan Andrew