Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Genieten zonder personeel in rentenierswoning Bellingwolde

Wanneer de herenboer zijn zaakjes had overgedragen, dan werd het tijd voor een rentenierswoning, zoals deze in Bellingwolde.

bellingwolde

Snakken. Het is het Groningse woord voor opscheppen. En dat deden de rijke boeren in Bellingwolde eind 19de eeuw maar al te graag. Had de ene herenboer een paleisje neergezet, dan kon de andere grootgrondbezitter natuurlijk niet achterblijven. Regelmatig kwamen Italiaanse meesterontwerpers langs om een nog mooiere, grotere en vooral nog rijkelijker versierde villaboerderij neer te zetten. En wanneer de herenboer zijn zaakjes had overgedragen, dan werd het tijd voor een rentenierswoning. Drie gezinnen in Bellingwolde laten Noorderland meegenieten van hun woongenot.

Merijn en Iris Wienk-Companjen kochten deze rentenierswoning uit 1909 in 2010, gebouwd in chaletstijl en met art nouveau elementen. ‘Het huis straalt vakmanschap uit. Het is echt met liefde gebouwd,’ zeggen ze trots over hun woonplek in Bellingwolde.

Een 150 jaar oude rode beuk geeft aan dat hier de gegoede klasse heeft gewoond. De grote groene beuk achter het huis is met 250 jaar zelfs veel ouder dan het huis. Eenmaal binnen straalt de hal de grandeur uit van vervlogen tijden. De kamers zijn hoog en de grote ramen betrekken het Groninger land bij de binnenkamer van dit huis. De trap naar de bovenverdieping met de gave glas-in-lood ramen is een stukje functionele kunst. Door deze tijdloze schoonheid viel het echtpaar Wienk-Companjen voor het huis, terwijl er toch zo’n 20 jaar geen onderhoud aan dit rijksmonument was gepleegd. De handen moesten dus meteen uit de mouwen en nu, zes jaar later, moet er nog steeds heel wat gebeuren. ‘Voor de aankoop heeft Monumentenwacht Groningen alles geïnspecteerd en wisten we dat veel moest worden aangepakt. Inmiddels zijn het lood- en zinkwerk, de dakpannen en veel houtwerk van de kapconstructie en de goten vervangen. Ook zijn nieuwe schoorstenen naar het origineel teruggebracht. En straks gaan we verder met de restauratie van de aanbouwen. Eigenlijk ben je altijd bezig met zo’n pand,’ legt Merijn uit.

De vorige eigenaar had een thee-schenkerij in de tuin. En bij regen werd uitgeweken naar de grote kas.
De tuin en achterliggende boskavel was ingericht als beeldentuin voor expositie en verkoop. De vorige eigenaar heeft hier bijna 25 jaar gewoond en dat geldt ook voor de drie voorgangers in dit huis. ‘De eerste eigenaar zelfs tot op hoogbejaarde leeftijd. Maar dat was ongetwijfeld met het nodige personeel. Dat is bij ons heel anders, maar we hopen net als in die traditie nog lang van deze plek te kunnen genieten.’

Cultuur
  • Max de Krijger
  • Max de Krijger